IZGNANSTVO

Pudždemon: Neću se predati

Blic.rs

31.3.2018

Bivši katalonski predsjednik Karles Pudždemon (Carles Puigdemont) poručio je u subotu iz njemačkog zatvora, u prvom javnom obraćanju od prošlosedmičnog nedjeljnog hapšenja, da se "ne predaje", objavili su njemački mediji, prenosi Hina.

Neka bude jasno: neću se predati, neću se povući suočen s nelegalnom akcijom onih koji su izgubili na svim izborima, ili, pak, pred arbitrarnošću onih koji su spremni da odbace vladavinu zakona i prava u ime 'jedinstva domovine - naveo je Pudždemon na Twitteru. 

Navodi se da, pošto Pudždemon nema mogućnost pristupa internetu, iako mu je omogućena upotreba Skajpa uz nadzor zatvorskog osoblja, vjerovatno njegove naloge na društvenim mrežama vodi neko od zatvorskih kolega.

Podsjeća se da je njemačka policija uhapsila Pudždemona u nedjelju dok se iz Finske vraćao u Belgiju, u kojoj je živio otkako je, nakon međunarodno nepriznatog referenduma o nezavisnosti Katalonije, napustio Španiju. 

Bivšeg katalonskog lidera, za kojim je španski sud prošle sedmice izdao evropski nalog za hapšenje, jer ga Španija traži pod optužbom za pobunu i nasilje, zbog čega bi mogao da bude osuđen na 30 godina zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.