KOREJSKI POLUOTOK

Počele zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje

Index.hr

1.4.2018

Zajedničke vojne vježbe u kojima učestvuju američke i južnokorejske snage, počele su danas u Južnoj Koreji u trenutku koji obilježava smanjenje napetosti na podijeljenom Korejskom poluotoku, objavili su lokalni mediji.

Oko 300.000 južnokorejskih vojnika učestvuje, zajedno s 11.500 američkih vojnika, u vježbama koje će trajati četiri sedmice, objavila je južnokorejska agencija Yonhap. 

Zajedničke vježbe obično su, do sada, počinjale krajem februara ili početkom marta, ali je njihov početak ove godine odgođen zbog održavanja Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji, u Pjongčangu, navodi agencija.

Trajanje vježbi, također, je skraćeno pa će, umjesto dva mjeseca, ove godine trajati mjesec dana. 

Južnokorejski predsjednik Mun Džae-in (Moon Jae In) trebao bi se 27. aprila sastati na zajedničkom samitu sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom u pograničnom području između dviju zemalja.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) trebao bi se, također, sastati sa sjevernokorejskim liderom, kako se predviđa prije kraja maja, no za sada se ne zna tačan datum niti mjesto susreta. 

Sjevernokorejski lider obavezao se da uoči ovih susreta neće poduzimati nikakva nova testiranja nuklearnih projektila. Tokom prošlosedmičnog susreta s kineskim predsjednikom Si Đinpingom (Xi Jinping) u Pekingu, on je izrazio spremnost da razgovara o mogućoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

Put u Kinu bio je prvi Kimov poznati put u inozemstvo otkako je umro njegov otac Kim Jong-il 2011. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.