NORVEŠKA

Nakon pola stoljeća pokrenuta istraga: Zabilježen 151 slučaj seksualnog zlostavljanja u Tisfjordu

Tisfjord je zajednica u kojoj ne živi ni 2.000 stanovnika

BBC

1.4.2018

Na sjeveru Norveške, vrlo blizu arktičkog kruga u okrugu Tisfjord, između 1950. i 2017. godine dogodio se 151 slučaj seksualnog zlostavljanja, a među njima i silovanja djece. Ono što je veoma bitno je da cijela zajednica nema ni 2.000 stanovnika.  

Kako su se tako neometano godinama događali slučajevi i zašto u naizgled povezanoj zajednici haraju predatori tek se sada krenulo razmotavati klupko uz pomoć aktivizma nekih lokalaca i policije. Veliki dio problema leži i dalje u segregaciji Norvežana prema autohtonom narodu Sami.

Nasilno naseljeni

Sami su "domorodačko" stanovništvo širom Finske, sjeverne Rusije, Norveške i Švedske, a u Norveškoj ih je 60.000. Na obalu, poput u okrug Tisfjord, došli su iz unutrašnjosti, često nasilno naseljavani od Norvežana. Djeca su tjerana da uče samo norveški jezik, a nekretnine i zemlju mogli su kupiti samo oni koji su pričali norveški te imali norvešku varijantu imena.

Tisfjord je zajednica kojom dominira 900 metara dubok fjord. Mjesto Drag je na zapadu i uglavnom naseljeno Samima, a Kjopsvik je na istoku, tamo najviše živi Norvežana. Povezuje ih trajekt. Članovi naroda Sami čine dvije trećine od 83 žrtve i 92 počinioca sudeći prema policijskim dokumentima, a diskriminacija i rasizam važan su faktor u počinjenim zločinima.

Nina Iversen odrastala je u Tisfjordu, a proživjela je i seksualno nasilje kada je imala 14 godina. Uvijek je, kaže, o tome otvoreno razgovarala.

- Htjela sam o tome napisati knjigu, htjela sam vrištati, no niko me nije slušao - kaže Iversen koju su zlostavljali rođaci.

O zlostavljanju je pričala i svom ljekaru, ali se ništa nije mijenjalo.

Tokom 2007. godine roditelji jednog zlostavljanog djeteta i pripadnici naroda Sami poslali su otvoreno pismo premijeru u nadi da će im neko pomoći. Đakonica norveške crkve Ana Kuoljok i njen suprug Ingar, inače odvjetnik, pripadnici su naroda Sami.

U kontaktu su i redovno razgovaraju s porodicama dvadesetero djece koja su bila seksualno zlostavljana. O slučajevima su raspravljali na crkvenim sastancima, ispred lokalnih političara, zdravstvenih radnika i policije.

- Slučajeva je bilo toliko da nam naprosto nisu vjerovali, smatrali su da je to nemoguće i da pretjerujemo - kaže Ingar o sastancima na koje je dolazio i gradonačelnik Tor Asgeir Johansen.

Gotovo desetljeće je moralo proći kako bi se sve priče redom krenule razotkrivati. Policajac Aslak Finvik dobio je nalog da stekne povjerenje pripadnika naroda Sami i pomogne im da prijave zlodjela.

Prvi proces

- Veoma važno bilo je shvatiti sve kulturološke nijanse. Sami vjeruju u šamanizam i da šaman može imati moć nad nekim ako "pročita" njegovu bol. Dugo ih je bilo sramota pričati o tome jer su smatrali da Norvežani nikako to ne razumiju - rekao je Finvik, a pokazalo se kako je dublje razumijevanje njihovih običaja i kulture zaista pomoglo u tome da se pokrene prvi proces.

Na sudu je završio muškarac koji je tvrdio kako ima moć da ukloni bolesti i otjera zle duhove, a onda bi te iste žene seksualno zlostavljao tokom sesija. Kažnjen je s pet i po godina zatvora.

Psihološka pomoć

Nakon objave članka u novini, za sedmicu je lokalnom ljekaru prišlo 40 ljudi od 10 do 80 godina tražeći pomoć.

- Bila im je potrebna psihološka i zdravstvena pomoć. Zamislite kako se osjeća neko od 60 godina, nezaposlen, koji je preživio tu vrstu nasilja i zlostavljanja. Pa to je neka vrsta depresije koju je gotovo nemoguće prevladati - rekao je ljekar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.