TENZIJE

Netanjahu oštro uzvratio na Erdoanove kritike: Ovako se, izgleda, obilježava 1. april u Ankari

Agencije

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu (Netanyahu) napao je predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) zbog kritike izraelskog odgovora na proteste na granici s Pojasom Gaze.

- Najmoralnijoj vojsci na svijetu neće držati lekcije neko ko godinama nasumice bombardira civilno stanovništvo - rekao je Netanjahu , dodavši da je to očito način kako se obilježava 1. april u Ankari.

Erdoan je u subotu u Istanbulu rekao da "oštro osuđuje vladu Izraela za njen nehumani napad", aludirajući na ubistvo 15 palestinskih demonstranata na granici s Pojasom Gaze u petak, prenijeli su izraelski mediji.

- Izrael će staviti Palestinu u zatvor svojim ugnjetavanjem. Nastavit ćemo da podržavamo našu braću i sestre u Palestini - najavio je Erdoan.

On je, također, napao svoje kritičare.

- Nisam čuo vrijedno protivljenje izraelskom masakru u Gazi od onih koji su kritizirali operaciju u Afrinu - rekao je turski predsjednik, misleći na turske akcije u kurdskoj enklavi u Siriji, i dodao da je to "najjasniji dokaz nedostatka iskrenosti" onih koji se fokusiraju na Tursku, ali ne kažu ništa "o činjenici da Izrael napada demonstrante na njihovoj vlastitoj zemlji."

Erdoan je rekao da je u petak razgovarao s predsjednikom SAD Donaldom Trampom (Trump) i pitao ga: "Zar nećete intervenirati tamo?".

U petak je generalni sekretar UN-a Antonio Guteres pozvao na nezavisnu i transparentnu istragu pogibije i ranjavanja Palestinaca duž granice Gaze s Izraelom.

Šefica vanjske politike Evropske unije Federika Mogerini (Federica Mogherini) također je pozvala u subotu na istragu upotrebe bojeve municije tokom masovnih palestinskih demonstracija.

Desetine hiljada Palestinaca okupile su se na tim demonstracijama, zahtijevajući ukidanje blokade Izraela i povratak izbjeglica.

Odnosi Izraela i Turske dospjeli su u krizu 2010. godine, kada su izraelski pomorski komandosi zaustavili brod koji je nosio pomoć Pojasu Gaze, ubivši u sukobu deset turskih propalestinskih aktivista.

Godine 2016. godine postignut je sporazum o ponovnoj normalizaciji odnosa koji je od tada dovođen više puta u pitanje.

Više o temi Benjamin Netanyahu

NA VRH

Podijeli članak na