KOSOVO

Fatmir Limaj poručio Erdoanu: Kosovo nikome neće biti vazal

Agencije

Beta

1.4.2018

Zamjenik premijera Kosova Fatmir Limaj izjavio je u Prizrenu da Kosovo nije ničiji vazal i da predsjednika kosovske vlade Ramuša Haradinaja (Ramush) može smijeniti samo narod koji ga je izabrao, prenosi Beta.

Odgovarajući na kritike turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) upućene Haradinaju povodom odluke o smjeni funkcionera kosovske policije zbog hapšenja šestero turskih državljana osumnjičenih za podršku pokretu Fetullaha Gulena (Fethullah), Limaj je rekao da Kosovo želi dobre odnose sa svima, ali da “vazal” neće biti nikome.

- Moja poruka za Vladu i premijera Kosova je da smo mi suverena i nezavisna država. Niko i ništa ne može prijetiti osim naroda Kosova. On je dao mandat premijeru, on ga smjenjuje, nijedna druga država, nijedan lider nam ne može kazati ko treba voditi Vladu Kosova - kazao je Limaj.

On je istakao da to treba biti jasno i Erdoanu, koji je ranije pokazao prijateljstvo prema Kosovu.

- Premijer je primijenio Ustav Kosova, Vlada vodi računa o interesu zemlje i ako iko bude pokušao dirnuti u to, dobit će isti odgovor - kazao je Limaj i podsjetio Erdoana "da je Kosovo zapadnoevropska zemlja."

Prema njegovim riječima, hapšenje i deportacija turskih državljana je djelo sumnjive agende.

- Tražit ćemo do kraja odgovornost, zašto se desilo i nikada se u našoj zemlji zbog ličnih agendi, koje ne predstavljaju interese Kosova, to ne može dogoditi - rekao je Limaj.

Erdoan je jučer u Istanbulu optužio Haradinaja da podržava “teroriste”, pošto je smijenio ministra unutrašnjih poslova Kosova Flamura Sefaja i direktora Kosovske obavještajne agencije Dritona Gašija (Gashi), zbog hapšenja šestero turskih državljana.

Haradinaj je smijenio ministra i direktora KOA-e, jer nije bio informiran o hapšenju šestorice turskih državljana, navodno, povezanih s pokretom Fetullaha Gulena, koji je u Turskoj optužen za pokušaj državnog udara.

Povodom tih događaja, Erdoan je jučer upitao Haradinaja "od kada štite one koji su izveli državni udar" i od koga dobiva naredbe, a poručio mu je i da će “platiti”.

On je, također, optužio i SAD, koje, navodno, kontroliraju Haradinaja.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.