MASAKR

Krvavi Uskrs: Ubio je 11 članova svoje porodice, krvi je bilo toliko da se slijevala u podrum

Telegraf.rs

1.4.2018

Džejms Urban Rupert (84) je masovni ubica iz Amerike koji je odgovoran za jedno od najmasovnijih ubistava unutar privatne rezidencije u historiji SAD.

On je na Uskrs 1975. godine ubio 11 članova porodice u kući svoje majke u Hamiltonu u Ohaju. Trenutno služi dvije doživotne kazne zatvora.

Džejms je imao teško djetinjstvo. Njegova majka Čeriti rekla mu je da je željela djevojčicu umjesto njega, dok je njegov otac Leonard bio nasilan i nije pokazivao naklonost prema sinovima. Džejmsov otac je umro 1947. godine, kada je on imao 12, a njegov brat Leonard junior 14 godina.

Njegov brat postao je sličan ocu i stalno je maltretirao Džejmsa, zbog čega je on pobjegao od kuće i pokušao da se ubije. Nije uspio, pa se vratio u porodični dom.

Dok je odrastao, nije pokazivao nasilničko ponašanje, bio je pristojan i obrazovan i rado je pomagao drugima. Ipak, bio je ljubomoran na brata koji je imao porodicu i posao.

Nakon dvije godine Džejms je napustio fakultet, nikada se nije oženio i živio je s majkom Čeriti, koja ga je stalno kritizirala i bila je ljuta jer nije mogao da nađe posao. Džejms se odao alkoholu, dok se Leonard oženio njegovom bivšom djevojkom. Par je dobro zarađivao, napravili su kuću i imali su osmero djece.

Nekoliko mjeseci prije masakra, koji je poznat kao "masakr na uskršnjoj nedjelji", Džejms je potpuno promijenio ponašanje. Pao je u depresiju i često je znao da "izgubi živce". Noć prije ubistava, rekao je svom prijatelju da mu majčini zahtjevi idu na živce i da to mora što prije riješiti.

Na Uskrs 1975. Leonard i njegova supruga Alma doveli su svoju djecu kod bake. U to vrijeme, Džejms je još uvijek spavao. Porodica je bila vesela, igrali su se, dok je Čeriti spremala ručak. Oko 16 sati Džejms je ustao, napunio tri pištolja i pušku.

Prvo je ubio brata, snahu pa majku, a onda je ubio i svu djecu, koja su imala od 4 do 17 godina. U skoro sve žrtve ispalio je najmanje tri hica kako bi bio siguran da su mrtve.

Nakon tri sata pozvao je policiju, koju je dočekao na kućnom pragu. U policiji nije htio da odgovara na pitanja i branio se ludilom.

Džejms Urban Rupert je u svoju porodicu ispalio 35 metaka. Kako prenose mediji, kuća je bila ispunjena krvlju, koja je procurila sve do podruma.

Osuđen je na dvije doživotne kazne zatvora u Ohaju. Masakr koji se dogodio na Uskrs nalazi se na 9. mjestu po najmasovnijim ubistvima u historiji SAD.

Džejms nije mogao da bude osuđen na smrtu kaznu jer je ona bila suspendirana u SAD od 1972. do 1976., a masakr se dogodio 1975. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.