KLIMA

Užarena smrt se širi: Sahara raste sve više, iz godine u godinu

Independent

1.4.2018

Sahara je u prošlom vijeku toliko narasla, da je zabrinula ne samo naučnike, već i stanovike graničnih područja.

Sahara se u posljednjih nekoliko decenija povećala za više od 10 posto.

Nova studija objavljena u magazinu "Klima" pokazala je da su za povećanje najveće pustinje na svijetu najvjerovatnije odgovorne klimatske promjene.

Analizom podataka prikupljanih od 1923. godine do danas, naučnici su istraživali uticaj niza faktora na količinu padavina u području Sahare, koja trenutno zauzima površinu veličine SAD.

Ovi podaci od velikog su značaja za živote stanovnika graničnog područja Sahare - Sahela, zone u Africi koja se nalazi između Sahare na sjeveru i plodnije regije Sudana na jugu.

I dok svjetska populacija raste iz dana u dan, stanovnici rubnog dijela Sahare ne mogu da priušte gubitak ni najmanjeg dijela rijetke plodne i obradive zemlje koja okružuje pustinju, piše Independent.

Ali, ono što naročito brine naučnike jeste činjenica da ova otkrića nisu isključivo vezana samo za područje pustinjske Sahare.

"Naše istraživanje vezano je za Saharu, ali vjerujemo da slično stanje vlada i u drugim pustinjama svijeta", rekao je profesor Sumant Nigam sa Univerziteta u Merilendu, jedan od autora studije.

Naučnici su otkrili da je na povećanje pustinje uticala kombinacija klimatskih promjena, kako prirodnih klimatskih ciklusa, tako i klimatskih promjena na koje su uticali ljudi.

"Vreli ljetnji mjeseci postaju sve topliji, a kišne sezone sve su kraće, i sa manje padavina. Ova pojava povezana je s povećanjem količine gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte u atmosferi, i povećanjem količine zagađenja u vazduhu", rekao je doktor Ming Kaj, programski direktor američkog Nacionalnog naučnog fonda, koji je finansirao istraživanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.