SUKOBI

Dvadeset mrtvih u sukobima vojske i pobunjenika u Kašmiru

Agencije

1.4.2018

Dvadeset osoba je ubijeno u sukobima indijske vojske i pobunjenika u području Kašmira, objavila je policija koja strahuje od novih nasilja.

Trojica indijskih vojnika, 13 navodnih pobunjenika i četiri civila su ubijeni u nekoliko sukoba u južnom dijelu Srinagara, glavnog grada indijskog Kašmira.

U gradu u kojem su se odvijale manifestacije škole neće biti otvorene u ponedjeljak jer su pobunjeničke skupine pozvale na nove prosvjede. Četiri civila su ubijena tokom tih manifestacija kada je policija, na koju su bacali kamenje uzvratila pucnjavom.

Separatisti vode nasilnu kampanju protiv vlasti Indije od kraja 1980-tih u indijskom Kašmiru.

Indija optužuje Pakistan da naoružava i obučava pobunjenike skupine Lashkar-e-Taiba (LeT) kao i druge naoružane skupine u Kašmiru, što Islamabad demantuje.

Himalajska visoravan Kašmir je de facto podijeljena između Indije i Pakistana. Od podjele 1947. New Delhi i Islamabad se bore za kontrolu nad regijom, a sukob je počeo pobunom u indijskom dijelu.

Pakistan je osudio "glupo ubilačko ludilo".

"Ti postupci okupacijskih snaga samo pojačavaju odlučnost stanovnika Kašmira", navelo je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.