STIGLA JE

Kineska svemirska stanica ulazi u atmosferu, dijelovi bi mogli pasti i na Dubrovnik

100posto.hr

1.4.2018

Kineska svemirska stanica Tiangong-1 nekontrolisano juri prema Zemlji i u noći na ponedjeljak bi trebala ući u Zemljinu atmosferu.

Evropska svemirska agencija objavila je kako bi se to trebalo dogoditi između 1. aprila poslijepodne i 2. aprila rano ujutro, a najvjerovatnije oko 1.25 sati.

Područje na koje bi ostaci stanice mogli pasti smješta se između 43 stepeni sjeverne i 43 stepena južne zemljopisne širine, što zahvata južni dio Hrvatske, Dubrovnik i okolinu.

Svemirska stanica Tiangong (Nebeska palata) duga je 10,4 metra, široka 3,3 metra i ima 8,5 tona.

Devedeset posto letjelice, koja je lansirana 2011.godine, a Kinezi su nad njom izgubili kontrolu 2016., trebalo bi izgorjeti u atmosferi, no dijelovi bi mogli ipak pasti na tlo.

Naučnici smatraju da to ne predstavlja veliku opasnost za ljude, te ističu kako još niko u historiji nije stradao na taj način.

"U 60 godina, koliko se organiziraju svemirski letovi, bilo je oko 6.000 nekontrolisanih povrataka velikih objekata izrađenih ljudskom rukom, uglavnom satelita i dijelova raketa", rekao je Stijn Lemens iz Evropske svemirske agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.