NJEMAČKA

Angela Merkel je u svom mandatu van Njemačke putovala čak 419 puta, a posjetila je 79 zemalja

Bild

2.4.2018

Poznato je da čelnici država puno putuju. Šefovima vlada u opis posla spadaju redovni odlasci u inozemstvo kako bi njegovali postojeće odnose, uspostavljali nove ili popravljali tamo gdje stvari ne idu dobro.

Putnički kanal sonnenklar.tv skupio je podatke na koja su mjesta od 1949. najviše putovali njemački kancelari, te koje zemlje još čekaju na prvu posjetu, piše njemački Bild.

Ukupno su svi njemački kancelari skupili 830 putovanja u inozemstvo, a aktuelna kancelarka Angela Merkel je prvakinja u putovanjima na duge staze. U svom dvanaestogodišnjem mandatu izvan Njemačke putovala je 419 puta u čak 79 zemalja.

Na drugom je mjestu Gerhard Šreder (Gerhard Schröder) sa 131 putovanjem u sedam godina, a slijedi ih Helmut Kol (Kohl) sa 102 putovanja u 16 godina.

Gdje su najviše putovali?

U 68 godina od osnivanja Savezne Republike Njemačke pokazalo se da kancelari najčešće posjećuju njemačke susjedne zemlje.

Na prvom mjestu je Francuska u koju su putovali ukupno 106 puta. Polovinu tog broja 'odradila' je Angela Merkel, slijedi je Konrad Adenauer, koji je tamo išao 16 puta, dok je Helmut Šmit (Schmidt) to učinio devet puta.

Druga po redu omiljena destinacija njemačkih kancelara je Belgija s ukupno 92 putovanja, od kojih je Merkel bila na njih 84.

Na trećem mjestu najposjećenijih odredišta su Sjedinjene Američke Države. Šefovi Njemačke su 'preko bare' putovali ukupno 63 puta, od kojih je 18 puta tamo išla Angela Merkel, a devet puta Gerhard Šreder.

Na četvrtom i petom mjestu top-destinacija nalaze se Ujedinjeno Kraljevstvo s 35 posjeta i Italija s njih 34.

A gdje još nisu bili?

Iako su njemački kancelari i savezni predsjednici mnogo putovali tokom proteklih 68 godina, još uvijek postoje mnoga mjesta na ovoj planeti koje niko od njih nije službeno posjećivao poput Armenije, Obale Slonovače, Haitija, Hondurasa, Iraka, Sudana i brojnih malih otočnih država.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.