GLOBUS

Umrla Vini Mandela

Avaz.ba

2.4.2018

Bivša supruga prvog crnog južnoafričkog predsjednika Nelsona Mandele Vini Mandela (Winnie) preminula je danas u 81. godini, prenosi BBC.

Porodica Vini Mandela je kazala da je umrla spokojno, nakon duge borbe s bolešću.

U saopćenju koje je porodica objavila navedeno je da je Vini često bila hospitalizirana. 

Vini Mandikizela-Mandela je počela privlačiti pažnju javnosti 1964. godine, kada je Nelson Mandela, s kojim je tada bila u braku, osuđen na doživotnu robiju. 

Pet godina kasnije, i sama je uhapšena zbog objavljivanja i distribucije literature protiv rasne segregacije.

I dok je nekada bila slavljena kao majka 'nove' Južnoafričke Republike, njeno nasljeđe kao heroine anti-apartheida nestalo je kada je otkriveno da je ona bezobzirni ideolog, spremna žrtvovati zakone i živote.

Njezine beskompromisne metode i odbijanje da oprosti bile su u oštroj suprotnosti s pomirbom koju je zagovarao njezin suprug dok je radio na uspostavi stabilne, pluralističke demokracije. 

Vini je dobar dio nekadašnjeg ugleda izgubila kada je 1991. osuđena za sudioništvo u otmici i ubistvu 14-godišnjeg dječaka, navodno policijskog doušnika. Šestogodišnja zatvorska kazna u žalbenom je postupku na kraju pretvorena u novčanu kaznu.

Ona i suprug su se razdvojili 1992., a njezin je ugled dodatno pao kada ju je izbacio iz svoje vlade 1995. zbog navoda o korupciji. Par se razveo godinu dana kasnije, nakon čega je uzela prezime Madikizela-Mandela.

Bila je osuđena i zbog višestrukih prevara i krađa 2003.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.