TEKSAS Opasnost za stanovništvo

Džinovske rupe prijete razornim zemljotresima: Tlo se već urušava, ali to nije najgore

Kurir.rs
03.04.2018 09:12

Bušotine koje su nastale eksploatisanjem nafte i plina doprinose stvaranju masivnih rupa širom zapadnog Teksasa, koje mogu dovesti do razornih zemljotresa.

Prema riječima geofizičara s južnog metodističkog univerziteta, tlo polako propada "probušeno kao jastučnica s naftnim bušotinama".

U Teksasu ima skoro 297.000 naftnih bušotina. Mnoge od njih nalaze se u Permskom basenu.

- One predstavljaju opasnost za stanovnike, puteve, pruge, nasipe, brane i naftovode i gasove, kao i potencijalno zagađenje podzemnih voda - rekao je profesor Zong Lu.

Lu i njegov saradnik Džin Vu Kim istraživali su vezu između ovog fenomena i ljudskih aktivnosti.

Dva naučnika su u studiji, objavljenoj u žurnalu “Naučni izvještaji” (Scientific Reports), pokazali da se tlo značajno pomjerilo na površini od oko 6.500 kvadratnih kilometara na zapadu Teksasa. Kombiniranjem satelitskih slika s podacima o naftnim bušotinama u regionu, oni su zaključili da je ovo nestabilno tlo povezano s decenijama crpljenja fosilnog goriva.

Poznato je da su tehnike crpljenja nafte i plina poput “frakinga” – hidrauličnog frakturisanja, u kojim se u bušotinu pod pritiskom ubrizgava mješavina vode i hemikalija – povezane s geološkim hazardima.

Ubrizgana smjesa povećava pritisak na stijenu koja puca i oslobađa plin, što uzrokuje pomjeranje tla. Pomjeranje tla usljed primjene ovih tehnika crpljenja i nestabilna formacija stijena zapadnog Teksasa mogu dovesti do stvaranja vrtača i zemljotresa.

Ubrizgavanje otpadnih voda i ugljendioksida povećava pritisak u stijenama, što je najvjerovatnije uzrok podizanja tla.

 

Tagovi

Teksas

Oglasi

NA VRH