SAN FRANCISKO

Poznat identitet žene koja je napala "YouTube": Bila je borac za prava životinja, ubila je samu sebe

Index.hr

4.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Nasim Aghdam sinoć je otvorila vatru u sjedištu "YouTubea" u San Brunu u blizini San Francisca, nakon čega su zaposlenici kompanije pobjegli na ulicu, a najmanje tri žrtve završile u lokalnim bolnicama, da bi sebi na kraju oduzela život, saopćila je policija.

 - Pronašli smo žrtvu s ranom za koju vjerujemo da ju je sama sebi nanijela. Žena je - rekao je Ed Barberini, šef policije u San Brunu na konferenciji za novinare, opisujući osobu za koju policija vjeruje da je pucala u sjedištu "Youtubea".  

Aghdam je bila aktivistica za prava životinja. Iako je policija u početku vjerovala kako je upucala četvero ljudi, ispostavilo se da je upucano troje.

Nasim je živjela u Južnoj Kaliforniji. Bila je vrlo aktivna na "YouTubeu" te se često žalila na ponašanje te kompanije u svojim videima, na svom Instagramu te na svojoj stranici. Tvrdila je kako joj "YouTube" filtrira videozapise, ograničava njeno pravo na iznošenje mišljenja te ju sprečava u objavljivanju videa.

Predstavljala je sebe kao Perzijku, a snimke je objavljivala na engleskom i farsiju, službenom jeziku Irana.

Bila je veganka i bodibilderica koja je učestvovala u PETA-inim protestima.

Krv na podu i stepenicama 

Jedna od žrtava, 36-godišnji muškarac, u kritičnom je stanju u Općoj bolnici u San Francisku, jedna 32-godišnjakinja, također, je u teškom stanju, dok je 27-godišnja žena stabilno. Vlasti nisu objavile imena žrtava.

Voditelj proizvodnje u "YouTubeu" Tod Šerman (Todd Sherman) opisao je na Twitteru da je čuo ljude kako trče, prvo pomislivši da se radi o potresu, no potom mu je rečeno da jedna osoba ima pištolj.  

- Nakon toga svaka osoba koju sam vidio bila je za mene potencijalni strijelac. Neko je rekao da je osoba pucala iza stražnjih vrata i potom upucala sebe - napisao je Šerman na Twitteru.

Pogledao sam dolje i vidio krv na podu i stepenicama, zatim smo krenuli van iz zgrade - dodao je.

Snimci lokalne televizije pokazali su kako radnici "YouTubea" izlaze iz zgrade s podignutim rukama.

"Google" je u saopćenju ustvrdio da djeluje koordinirano s lokalnim vlastima. 

Prošlog mjeseca "YouTube" je najavio da će zabraniti sadržaje koji promoviraju prodaju oružja, kao i videozapise koji poučavaju kako napraviti oružje, rekao je Šerman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.