PROTESTI

Turske vlasti naredile hapšenje 15 studenata

Twitter

Avaz.ba

4.4.2018

Turske vlasti izdale su naloge za hapšenje 15 studenata Bosforskog univerziteta u turskom gradu Istanbulu, koji su protestirali protiv ofanzive turske vojske u području sirijskog Afrina, prenijele su novine “Hurijet”.

Protesti su održani prošlog mjeseca, kada se rivalska grupa studenata Bosforskog univerziteta okupila na mitingu na kojem je podržana turska ofanziva protiv kurdske Narodne zaštitne jedinice u Siriji i u znak ispoljavanja zadovoljstva.

Demonstranti su organizirali kontramiting, držeći zastave s natpisima “Invazija i masakr ne mogu biti propraćeni turskim zadovoljstvom”, što je navelo predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) da ih proglasi “teroristima”, a vlasti su pokrenule istragu.

“Hurijet” prenosi da su turski tužioci postupke studenata ocijenili kao saglasnost s kurdskim militantima i “pokušaj da se postupci Turske i njenih oružanih snaga predstave kao invazija i upotreba nasilja.”

Erdoan je nakon protesta izjavio da studentima neće biti dozvoljen nastavak studiranja na Univerzitetu.

Predsjedavajući Republikanske narodne stranke Kemal Kiličdaroglu (Kılıçdaroğlu) izjavio je da Erdoan nema pravo da odlučuje o sudbini studenata.

- Ko si ti da im ne dozvoliš da studiraju? Jesu li univerziteti vlasništvo tvog oca? Univerziteti se ne osnivaju u državnom vrhu - rekao je Kiličdaroglu, koji je Erdoana nazvao diktatorom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.