KRIZA

Rusija tvrdi: Amerikanci i Britanci su otrovali špijuna

Express.hr

4.4.2018

Rusija je optužila britanske i američke tajne službe za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i pozvala Zapad na dijalog kako bi se izbjegla nova Kubanska kriza.

Moskva je zatražila vanredni sastanak Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u Hagu zbog tog slučaja. Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji tvrdi da je riječ o "proturuskoj kampanji", izrazio je nadu da će taj sastanak napokon okončati tu aferu koja je izazvala najveći diplomatski sukob Istoka i Zapada od Hladnog rata.

Rusija tvrdi da nije kriva za to trovanje i ističe nalaz britanskog laboratorija koji je analizirao upotrijebljeni nervni otrov i zaključio da ne postoje dokazi da potiče iz Rusije. Laboratorij je potvrdio da je riječ o novičoku, vojnom nervnom otrovu koji se navodno proizvodio u sovjetskim laboratorijima. Istaknuo je, također, da su za njegovu proizvodnju potrebne "jako složene metode" s kojima može raspolagati samo "državni akter".

Velika Britanija zatražila je od Organizacije za zabranu hemijskog oružja da provjeri njenu analizu. Putin tvrdi, međutim, da se supstancu kojom su otrovani Skripalj i njegova kćerka u Salisburiju u Engleskoj može proizvesti "u dvadesetak zemalja svijeta".

Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) i dalje se nalaze u bolnici. Julija više nije u kritičnom stanju, dok je on stabilno.

Skripalj, bivši pukovnik ruske vojnoobavještajne službe GRU, osuđen je u Moskvi 2006. zbog izdaje na 13 godina zatvora, a azil u Britaniji dobio je nakon razmjene špijuna između SAD i Rusije 2010. Direktor ruske tajne službe SVR Sergej Narjškin rekao je u srijedu da su slučaj Skripalj "očito fabricirale tajne službe Velike Britanije i Sjedinjenih Država".

Pozvao je da se ne pribjegava sili u međunarodnim odnosima kako situacija ne bi eskalirala do nove Kubanske raketne krize u kojoj su 1962. SAD i Rusija bili na rubu nuklearnog sukoba.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je u ponedjeljak da bi slučaj "mogao biti u interesu britanske vlade" kako bi skrenula pažnju s Brexita među stanovništvom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.