REAKCIJE

Tramp: Trgovinski rat s Kinom odavno je izgubljen

Index.hr

4.4.2018

Trgovinski rat s Kinom odavno je izgubljen, izjavio je američki predsjednik Donald Tramp (Trump), kritizirajući nestručnost svojih prethodnika u srijedu pošto je Peking uzvratio Vašingtonu uvođenjem carina na američke proizvode, no ministar za trgovinu Wilbur Ross očekuje da će dvije zemlje ispregovarati sporazum.

- Nismo u trgovinskom ratu s Kinom, taj rat su odavno izgubile glupe ili nesposobne osobe koje su zastupale Sjedinjene Države - objavio je Trump na Twitteru.

Ponovo je podsjetio na golemi trgovinski deficit s Kinom rekavši da iznosi 500 milijardi dolara, iako je u 2017. zapravo bio 375,2 milijarde.

- Uz krađu intelektualnog vlasništva, to je još 300 milijardi. Tako više ne može - rekao je.

Nekoliko sati pošto je Trampova administracija u utorak objavila privremeni popis proizvoda koji će se cariniti po novoj stopi, Peking je uzvratio svojim popisom proizvoda u istom godišnjem iznosu: 50 milijardi dolara.

Kina je izvukla teško topništvo kojim ovaj put gađa strateške proizvode, među kojima su soja, automobili i dijelovi aviona koji čine velik dio njenog uvoza.


Američki ministar za trgovinu Vilbur Ros (Wilbur Ross) očekuje da će trgovinske akcije koje su posljednjih dana razmjenjivale Sjedinjene Države i Kina, vrlo vjerovatno, voditi do postizanja sporazuma, ali to ne očekuje prije kraja maja, a moguće je i poslije.

- Ne bi bilo nikakvo iznenađenje da nakon svega ovoga postignemo neke pregovore - rekao je Ros u srijedu u intervjuu za CNBC.

Ros je izjavu dao nakon što je ranije u srijedu Kina uzvratila sankcijama.

- Vrlo je teško odrediti vremenski rok za pregovore koji su tako kompleksni - kazao je, također, Ros, koji očekuje da će se druge zemlje "pridružiti u akciji protiv Kine" zbog njene trgovinske prakse.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.