EVROPA

Francuska formira krizne snage izvan vojske EU

Srna / CDM

5.4.2018

Francuska Vlada formirat će u junu evropske krizne snage izvan vojske EU, izjavio je izvor francuskog Ministarstva odbrane.

Pariz je u vezi s ovom inicijativom u kontaktu s desetak zemalja, uključujući Njemačku, Holandiju, Veliku Britaniju i Dansku.

Cilj formiranja snaga udruživanja zemalja s vojnim kapacitetom i političkom voljom da sarađuju na planiranju, vršenju zajedničkih analiza kriza koje se pojavljuju i da brzo reagiraju ukoliko se one pojave.

- Neće biti u okviru EU i bit će dozvoljeno zemljama izvan EU, kao što je Velika Britanija, da budu dio kriznih snaga - rekao je izvor.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) iznio je u septembru prošle godine širi opis ideje o formiranju evropskih snaga za brzu intervenciju.

U okviru EU, u principu, postoje taktičke grupe za intervenciju, ali do sada nikada nisu korištene.

Francuski ministar odbrane Florens Parli sutra će u Parizu razgovarati o ovom projektu s njemačkim ministrom odbrane Ursulom fon der Lejen.

Cilj snaga je da preduhitri krize u budućnosti, bilo da su u pitanju oružani sukobi ili humanitarne katastrofe kao što je to bio slučaj s olujama koje su prošle godine pogodile otoke na Karibima, kako bi se izbjegle situacije gdje se jedna zemlja mora sama suočiti s novonastalom situacijom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.