SIRIJA

Tramp ostavlja američku vojsku u Siriji, ali je najavio skoro povlačanje

Agencije

5.4.2018

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) je na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost pristao zadržati američke vojnike u Siriji još neko vrijeme da bi se porazila Islamska država, ali ih želi povući brzo, rekao je u srijedu viši zvaničnik njegove administracije.

Tramp nije odobrio precizan vremenski plan povlačenja na sastanku u utorak, rekao je zvaničnik. On želi osigurati poraz militanata Islamske države, ali želi da se snažnije uključe druge države regije i Ujedinjeni narodi i pomognu osigurati stabilnost u Siriji, rekao je on.

- Nećemo se odmah povući, ali predsjednik ne želi podržati dugoročni angažman - rekao je.

Tramp je u govoru prošlog četvrtka u Ohaju naznačio da želi povlačenje snaga SAD iz Sirije, a zvaničnici kažu da privatno zagovara ranije povlačenje u razgovorima s njegovim pomoćnicima za nacionalnu sigurnost.

Njegovi savjetnici od njega traže da zadrži barem manje snage u Siriji da bi osigurao poraz militanata i spriječi Iran, saveznika sirijskog predsjednika Bašara el-Asada (Bashara al-Assada), da na tom području stvori važno uporište.

Bijela kuća je u izjavi u srijedu rekla da se vojna misija SAD eliminacije Islamske države "brzo privodi kraju, s obzirom na to da je ISIL gotovo u potpunosti uništen".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.