KATASTROFA

Filipini zatvaraju popularni turistički otok: Pretvorio se u septičku jamu

Index.hr

5.4.2018

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte odobrio je zatvaranje popularnog turističkog otoka na razdoblje od šest mjeseci zbog velikog zagađenja.

Duterte je rekao da su se poznate pješčane plaže otoka Borakaj pretvorile u septičku jamu punu ljudskog izmeta zbog prevelikog broja posjetitelja. Otok će biti potpuno zatvoren za turiste od 26. aprila.

Zamjenik državnog sekretara za turizam Frederik Alegre izjavio je da bi zbog ove situacije oko 17.000 radnika u turizmu na otoku moglo biti razmješteno, prenosi Index.hr.

- Ovo nije pitanje profita, već političke volje da se počne rješavati dugogodišnji problem zanemarivanja okoliša - rekao je Alegre.

"Otok Borakaj prošle je godine posjetilo više od 2 miliona turista, što je državi donijelo prihode od oko jedne milijarde dolara. Međutim, prevelik broj turista, zanemarivanje infrastrukture, pojačana gradnja u svrhu turizma i rast siromašnih naselja prijete pretvaranjem Boracaja u mrtav otok za manje od 10 godina", pokazalo je vladino istraživanje.

"Otok može primiti samo 30.000 ljudi, ali na njemu se obično nalazi 70.000 - taj broj uključuje 50.000 stanovnika i 20.000 turista koji svakog dana posjete Borakaj", rekao je Alegre. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.