NOVE MJERE Razmatraju se dodatne carine "s obzirom na nepravedan odgovor Kine"

Tramp predložio dodatne carine na kineski uvoz

Fena
06.04.2018 09:57

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) kazao je u četvrtak da je naložio trgovinskim dužnosnicima da razmotre uvođenje dodatnih carina na kineski uvoz u vrijednosti 100 milijardi dolara, dolijevajući novo ulje na vatru rasplamsalog trgovinskog sukoba između dva najveće ekonomije svijeta.

Razmatraju se dodatne carine "s obzirom na nepravedan odgovor Kine" na američke trgovinske mjere koje uključuju carine na kinesku robu u vrijednosti 50 milijardi dolara, kazao je Tramp u saopćenju.

Dodao je da je američki trgovinski predstavnik ocijenio da je Kina "opetovano poduzimala korake kojima se nastojala domoći američkog intelektualnog vlasništva", prenosi SEEbiz.

- Umjesto da korigira svoje ponašanje, Kina je odlučila naškoditi našim poljoprivrednicima i proizvođačima - naglasio je američki predsjednik.

Američke carine trebale bi prisiliti Peking da promijeni politiku čiji je cilj prijenos američkog intelektualnog vlasništva na kineske kompanije.

Odobrene su u sklopu istrage kojom je utvrđeno da Kina nastoji prisvojiti američko intelektualno vlasništvo kroz zahtjeve o osnivanju zajedničkih kompanija, često praćene uvjetom o prijenosu tehnologije. Kina odbacuje takve tvrdnje.

Trampov je kabinet ove sedmice predložio uvođenje 25-postotnih carina na uvoz 1.300 kineskih industrijskih i drugih proizvoda, a Kina je uzvratila popisom sličnih carina na uvoz široke lepeze američkih proizvoda, uključujući soju, avione, automobile, govedinu i hemikalije.

Zastupnici republikanaca iz američkih saveznih država u zapadnom dijelu zemlje i na Srednjem Zapadu strahuju da će kineske carine teško pogoditi izvoznike poljoprivrednih proizvoda.

Saopćenje američkog predsjednika o dodatnim carinama prouzrokovalo je pad indeksnih terminskih ugovora na američkim tržištima dionica. Finansijska tržišta snažno su oscilirala proteklih dana zbog straha od eskalacije trgovinskih napetosti između Vašingtona i Pekinga.

Tagovi

Donald Trump

Oglasi

NA VRH