MIGRACIJA

Turska će deportirati blizu 600 afganistanskih migranata

Ilustracija

Fena

7.4.2018

Turske vlasti će tokom vikenda deportirati u Kabul blizu 600 ilegalnih afganistanskih migranata koji se nalaze u istočnoj Turskoj, saopćeno je u subotu iz ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovi migranti su u Tursku ušli preko Irana zbog „trenutnih terorističkih aktivnosti i ekonomskih problema“ u Afganistanu, kazali su iz tog ministarstva te su snage sigurnosti migrante predale pokrajinskim imigracijskim tijelima.

Iz ministarstva su saopćili da su procedure za deportiranje završene za 591 migranta u istočnoj pokrajini Erzurum i da će u subotu i nedjelju biti organizirani čarter-letovi za Kabul kako bi ovi migranti bili vraćeni u Afganistan.

- Nakon okončanja procedura za deportiranje ilegalnih migranata u našim ostalim pokrajinama, deportacije će biti ubrzane i nastavljene tokom narednih dana – navedeno je u saopćenju ministarstva.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava su kiritizirale Tursku zbog deportiranja migranata nazad u ratom razorene zemlje, uključujući Afganistan, tvrdeći da tako ugrožava njihove živote.

Ove sedmice je novina "Hurriyet" objavila da je nekoliko hiljada afganistanskih migranata prešlo u Tursku tokom proteklih mjeseci te da su danima hodali od granice kako bi došli do Erzuruma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.