GLOBUS

Užas: Najmanje 70 mrtvih u Siriji u napadu hemijskim oružjem

Index.hr

8.4.2018

Sirijski pobunjenici optužili su u subotu vladine snage za smrtonosni hemijski napad na civile u Dumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu istočne Gute, dok je službeni Damask demantirao napad. 

BBC je objavio da su spasioci volonteri u Siriji prvobitno prijavili čak 150 žrtava napada otrovnim plinom u gradu Dumi. Dobrovoljni spasioci iz organizacije ''Bijelih kaciga'', dodaje BBC, na Twitteru su objavili grafički prikaz žrtava te procijenili da će broj, koji se sada procjenjuje na 70, dodatno rasti.

Reuters je ranije, pozivajući se na organizacije za medicinsku pomoć, objavio da je u hemijskom napadu poginulo 35 osoba, prenosi Index.hr.

Sirijski državni mediji zanijekali su da su vlasti provele bilo kakav hemijski napad i rekli da su pobunjenici u Dumi bili u stanju kolapsa i širenja lažnih vijesti, prenosi Reuters.

Američki Stejt department izjavio je da prati situaciju i da treba optužiti Rusiju ako je hemijsko oružje upotrijebljeno. Reuters ističe i da samostalno nije mogao provjeriti izvještaj o hemijskom napadu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.