NAPADI

Rusi tvrde da Asadov režim nije koristio hemijsko oružje

Index.hr

8.4.2018

Rusija je objavila da sirijski režim nije koristio hemijsko oružje u svojim napadima na pobunjenike u istočnoj Guti, suprotno onome što pretpostavljaju SAD.

- Opovrgavamo odlučno tu informaciju - kazao je general Jurij Jevtušenko, šef Ruskog centra za pomirenje sukobljenih strana u Siriji, prenijele su ruske agencije.

- Spremni smo, čim se Duma oslobodi, poslati ruske stručnjake za nuklearnu, hemijsku i biološku odbranu da prikupe podatke koji će potvrditi da su te tvrdnje nepouzdane - dodao je on.

SAD su u nedjelju osudile mogući hemijski napad sirijskih snaga u istočnoj Guti, posljednjem pobunjeničkom uporištu pred Damaskom, gdje je u režimskim napadima poginulo 70 civila u petak i subotu.

Međutim, humanitarne organizacije ocjenjuju da je broj žrtava dosegnuo stotinu i više i da bi mogao rasti.

Plave kacige, spasioci u pobunjeničkim zonama, osudile su pribjegavanje "toksičnom plinu hloru", što su smjesta opovrgnuli sirijski državni mediji.

- Ako se potvrde, te su informacije zastrašujuće i zahtijevaju hitan odgovor međunarodne zajednice - napisala je u saopćenju portparol Stejt departmenta Heather Nauert.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.