EVROPA

Poljska je nova Njemačka

CDM

8.4.2018

Prije otprilike četvrt stoljeća Poljska, kao i ostale istočnoevropske zemlje, prošla je kroz velike društvene i političke promjene.

Državno kontroliranu ekonomiju zamijenila je tržišna i Poljska je otad udvostručila realni BDP, od 1992. ima neprekidan rast koji nije prekinut čak ni u posljednjoj globalnoj krizi, kada su i najjače svjetske ekonomije potonule u recesiju pa je mnogi danas gledaju kao “novu Njemačku”, budućeg pokretača evropske ekonomije.

Ta transformacija, kao i u drugim sličnim zemljama, nije išla glatko i bezbolno jer je prelazak na tržišnu ekonomiju i konkurenciju pokazao da su dio kompanija i neki cijeli sektori neodrživi. No, vrlo brzo, samo nekoliko godina nakon promjene načina funkcioniranja ekonomije i privatizacije, krenuo je nezaustavljivi rast koji traje još i danas.

Poljska ekonomija i prije krize 2008. godine bila je jedna od najbrže rastućih, s prosječnim rastom u razdoblju od 1991. do 2008. godine 4,6 posto. Poljake kriza nije zaustavila, bili su jedina zemlja EU koja je izbjegla recesiju, a da su i dalje imali prosječne stope rasta oko tri posto. Zemlja koja je decenijama bila u zapećku, sada je na putu da postane novi “motor” Evrope, piše Index.

Na vrhuncu globalne recesije, 2009. ekonomija EU pala je 4,5%, dok je u Poljskoj rasla 1,6%. Krajem 2013. EU se vratio na pretkrizne nivoe, dok je poljska ekonomija u tom razdoblju kumulativno porasla 16%.

Danas je Poljska među 10 najvećih ekonomija Evrope, prije svega zahvaljujući snažnom privatnom sektoru. Tržišne reforme dovele su privatni sektor u dominantan položaj i on sada ima 80-postotni udio u izvozu i zapošljavanju u bruto dodanoj vrijednosti. Zbog toga je privatni sektor mogao apsorbirati višak radnika u manje produktivnim područjima javnog sektora i imao je važnu ulogu u stabilizaciji ekonomije i društva kod provođenja reformi.

Poljski model razvoja bazirao se na povećanju produktivnosti, dinamičnom izvozu, snažnoj unutrašnjoj potražnji, s obzirom na to da su veliko tržište od skoro 40 miliona ljudi, a veliku ulogu u svemu tome imali su i strane investicije te odlično iskorištavanje EU fondova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.