GLOBUS

Zakerberg svjedoči pred Kongresom o skandalu koji potresa Facebook

HINA

9.4.2018

Osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg (Zuckerberg) u utorak će prvi put odgovarati na pitanja zastupnika u američkom Kongresu koji su sve kritičniji prema toj društvenoj mreži, posebno nakon skandala u čijem je središtu britanska firma ''Cambridge Analytica'', koja je iskorištavala privatne podatke desetaka miliona njenih korisnika, javlja AFP i dodaje da na Facebook raste pritisak za boljom regulacijom tog sektora. 

- Saslušanje će biti velika prilika da se rasvijetli korištenje privatnih podataka u potrošačke svrhe i da se pomogne svim Amerikancima da bolje shvate šta se događa s njihovim osobnim podacima koje objave na mreži - navodi se u izjavi kongresnog odbora za energetiku i trgovinu, prenosi HINA.

Nakon što je u više navrata priznao "pogreške" i obećao poboljšanja, mladi milijarder je upravo najavio nove mjere za borbu protiv političkih manipulacija, što je, kako ocjenjuje AFP, već "enti" pokušaj Facebooka da nakon višemjesečnih kritika umanji štetu nanesenu skandalom s firmom ''Cambridge Analytica''.

Zakerberg bi na saslušanju trebao objasniti kako njegova firma štiti privatnost korisnika i njihove podatke da ne bi bili zloupotrijebljeni u svrhe političkih kampanja.

- Odlučni smo sve učiniti na vrijeme pred ključne mjesece koji će prethoditi izborima u 2018., posebno izborima za američki Kongres - kazao je taj megauspješni 33-godišnjak.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.