OSUDA NAPADA

Makron osudio hemijske napade u Siriji i poručio da će djelovati zajedno s Trampom

Agencije

9.4.2018

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), koji je sinoć razgovarao telefonom s američkim kolegom Donaldom Trampom (Trump), "najoštrije je osudio hemijske napade na stanovnike Dume u istočnoj Guti 7. aprila", ističe se u saopćenju Jelisejske palače.

Dvojica čelnika su "razmijenila informacije koje potvrđuju upotrebu hemijskog oružja", dodaje se u saopćenju iz ureda francuskog predsjedništva.

Odlučili su koordinirati djelovanje i inicijative u Vijeću sigurnosti UN-a.

Francuska je odmah u nedjelju preko svog ministra vanjskih poslova Žan-Iv Le Drajana (Jean-Yves Le Drian) upozorila da će pokazati "odgovornost" nakon navodnog hemijskog napada. Pariz je već više puta zaprijetio bombardiranjem sirijskih vojnih ciljeva ako se pokaže da je režim upotrijebio hemijsko oružje.

Bude li Francuska "imala čvrste dokaze da je režim upotrijebio zabranjeno hemijsko oružje protiv civila, izvest ćemo zračne udare", rekao je Makron u februaru.

UN-ovo Vijeće sigurnosti mora "osuditi upotrebu hemijskog oružja", dodaje Jelisejska palača, zatraživši da se "jasno utvrdi odgovornost u vezi s tim".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.