SANKCIJE

SAD udarile Rusiju gdje najviše boli

B92

9.4.2018

Ruska rublja doživjela je najveći dnevni pad u više od dvije godine, dok su akcije vodećih ruskih kompanija također u padu, zbog nove runde sankcija koje su Sjedinjene Američke Države uvele Moskvi.

Rublja je u ponedjeljak pala na najniži nivo od novembra prošle godine, trgujući se na nivou od 60,24 rubalja za dolar. To je najveći dnevni pad ruske valute od januara 2016. godine, ocjenjuje agencija Reuters.

Na tržištima akcija, dionice ruske aluminijske kompanije "Rusal", u vlasništvu biznismena Olega Deripaske, koji se našao na "crnoj listi" SAD, gotovo su prepolovljene, dok su akcije njegove druge kompanije pale za 34 posto.  

Berzanski indeks RTS, denominovan u dolarima, pao je za više od 11 posto, dok je indeks MOEX, denominovan u rubljama, pao za više od devet posto.

Portparol zvaničnog Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da zvanična Moskva pomno prati razvoj situacije, ali da će za procjenu efekata sankcija biti potrebno vrijeme.  

Ruske kompanije, koje nisu obuhvaćene sankcijama, također su se suočile s padom vrijednosti njihovih dionica, pri čemu je proizvođač čelika "Evraz" bio najveći gubitnik u sklopu londonskog indeksa FTSE s padom akcija od osam procenata.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) uvela je 6. aprila dodatne sankcije protiv sedam ruskih oligarha koji imaju veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i više od 12 kompanija koje su u njihovom vlasništvu ili koje kontroliraju.  

Među oligarsima koji su pogođeni najnovijim sankcijama je muž Putinove kćerke Kiril Šamalov, biznismen Oleg Deripaska, koji je pod istragom zbog pranja novca, Sulejman Kerimov, koji je navodno prenio milione eura u Francusku u koferima i generalni direktor "Gazproma" Aleksej Miler.

Kako se navodi, najnovije sankcije su posljednji potez SAD protiv Rusije, a nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke u Engleskoj za šta Britanija optužuje Rusiju, navodnog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine i cyber napada, koji su opisani kao "najrazorniji u historiji".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.