ALBANIJA

Edi Rama ne odvaja se od novog modnog detalja

European Union

Telegraf.rs

9.4.2018

Premijer Albanije Edi Rama, osim po političkim stavovima, odavno je postao prepoznatljiv i po svom neuobičajenom načinu oblačenja, koji, mora se priznati, nije uvijek bio primjeren prilici.

Najveću pažnju privukao je u julu prošle godine, kada se na Panelu civilnog društva u okviru Samita Berlinske inicijative u Trstu, pojavio u bijelim "Adidas" patikama i crnom odijelu.

Svakako neprimjeren stajling ponio je i nešto prije toga, u maju, kada se pojavio na sastanku premijera Zapadnog Balkana u Briselu, koji je organizirala visoka predstavnica EU Federika Mogerni (Federica Mogherini). Da je riječ o neformalnom sastanku, Rama je shvatio suviše ozbiljno, pa se pojavio u patikama i pantalonama koje su više ličile na trenerku. 

U avgustu je riješio da svoj izlet u modne vode upotpuni neuobičajenim izborom kravate. Na samitu Jadranske povelje održanom u Podgorici, pojavio se u odijelu i bijelim patikama, a odjevnu kombinaciju upotpunio je kravatom cvijetnog dizajna.

Od tada, izgleda da je albanski premijer riješio da svoj modni bunt svede samo na kravate. Na sastancima u Briselu sada nosi isključivo odijela i cipele, ali zato ne odustaje od šarenih kravata.

European Union

Ipak, malo je poznato da je Edi Rama diplomirao slikarstvo na Akademiji umjetnosti u Tirani 1982. godine i da je nakon toga četiri godine proveo u Francuskoj pokušavajući da izgradi karijeru kao umjetnik.

Kao tinejdžer, profesionalno se bavio košarkom, a igrao je za košarkaški klub Dinamo iz Tirane. Također, svojevremeno je bio i dio albanske košarkaške reprezentacije.

Svoju naklonost ka umjetnosti pokazao je i 2015. godine, prilikom odavanja počasti žrtvama lista "Charlie Hebdo", kada je u džepu sakoa, umjesto odgovarajuće maramice, nosio bojice u bojama francuske zastave.

European Union

Prije nego što je postao premijer Albanije, Rama je bio predsjednik Albanske asocijacije gradonačelnika i Ministar kulture. Poznat je po svojim projektima uklanjanja kioska, proširivanja ulica koje je po njegovom ovlaštenju vršeno preko zemljišta u privatnom posjedu, kao i uklanjanja nelegalno podignutih objekata sa javnih površina, obala rječice Lana i javnih parkova.

Svjetsku slavu Rami su donijeli projekti uređenja Tirane među kojima su posebno poznati projekti grada vedrih boja u okviru kojeg je izvršeno bojenje fasada starih zgrada raznobojnim pastelnim vedrim bojama i čišćenje obale rječice Lane koja protiče kroz Tiranu.

Tokom 2004. godine proglašen je za najboljeg gradonačelnika na svijetu, a 2005. je uvršten na "Timeovu" listu evropskih heroja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.