ISTRAGE

Ruska vojska tvrdi da nije pronašla tragove napada hemijskim oružjem u Siriji

AFP

Fena

9.4.2018

Ruska vojska saopćila je u ponedjeljak da je istražila sirijski grad Dumu i da nije pronašla nikakve tragove hemijskog oružja korištenog u njemu.

Opozicijski aktivisti tvrde da je 40 ljudi ubijeno u napadu u subotu navečer na grad pod pobunjeničkom kontrolom i optužuju za njega sirijske vladine snage. Snimke ranjene djece izazvale su međunarodno zgražanje dok je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio da će za napad biti "plaćena velika cijena".

Centar za pomirenje ruske vojske u Siriji poslao je oficire u Dumu da pregovaraju s pobunjenicima u gradu. Centar navodi da su njegovi eksperti izvršili inspekciju kvarta u Dumi gdje su korišteni navodni nervni agensi i da nisu pronašli nikakve njihove tragove. Također su obišli bolnicu u Dumi i nisu pronašli nikakve pacijente sa simptomima trovanja hemijskim oružjem.

Ruska vojska osudila je "Bijele šljemove" bliske opoziciji koji su izvijestili o napadu i o broju ubijenih. Nazvala ih je "besramnim saučesnicima pobunjenika", tvrdeći da oni iznose lažne navode s ciljem ugrožavanja primirja, prenosi Associated Press.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.