REAKCIJE

Tramp otkazao važan put zbog američkog odgovora na situaciju u Siriji

Blic.rs

10.4.2018

Zbog situacije u Siriji američki predsjednik Donald Tramp (Trump) otkazao je put na Samit Sjeverne i Južne Amerike u Limi, glavnom gradu Perua, saopćeno je iz Bijele kuće.

- Predsjednik Tramp neće prisustvovati 8. samitu Amerike u Limi, niti će putovati u Bogotu, kako je prvobitno zakazano. Predsjednik će ostati u SAD da nadgleda američki odgovor za Siriju i prati razvoje događaja širom svijeta - dodaju iz Bijele kuće.

Na samitu u Limi će Trampa zamijeniti potpredsjednik SAD Majk Pens.

Cijeli svijet nestrpljivo čeka da vidi šta je Tramp odlučio da će biti američki odgovor na hemijski napad u Dumi u Siriji.

Jučer je Tramp održao sastanak s predstavnicima vojske kako bi se dogovorali o potezu Amerike nakon hemijskog napada i naveo da postoji i veliki broj vojnih opcija. Zapadne zemlje optužile su sirijski režim da je otrovnim gasom napao civile u tom gradu koji je pod kontrolom pobunjenika.

Tramp je optužio i ruskog predsjednika Vladimira Putina da je djelimično odgovoran za smrt civila jer pruža podršku sirijskom režimu i predsjedniku Bašaru el-Asadu.

Rusija je saopćila da će posljedice eventualne američke vojne akcije biti nesagledive i pozvala da se najprije utvrdi je li uopće bilo hemijskog napada i ko stoji iza njega.

Ranije danas su pojedini mediji prenijeli da je rusko ministarstvo odbrane izdalo naredbu da se borbena gotovost ruske crnomorske flote podigne na najviši nivo i da je izdato upozorenje za eventualni napad nakon što je primijećeno da su vojni brodovi koalicionih snaga za Siriju, predvođene SAD, Velikom Britanijom i Francuskom, krenule prema Siriji. Međutim, ovu vijest još uvijek niko nije zvanično potvrdio.

U međuvremenu je Bijela kuća optužila Rusiju da je izdala obavezu koju je preuzela da će okončati sirijski program hemijskog oružja, u kontekstu napada izvedenog u Siriji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.