GLOBUS

Svako premještanje porodice Skripal smatrat ćemo otmicom: Rusi uputili oštru poruku Londonu

Telegraf.rs

10.4.2018

Ruska ambasada u Londonu saopćila je da će bilo kakvo premještanje Sergeja i Julije Skripal na tajnu lokaciju smatrati otmicom svojih državljana.

Ukoliko oni budu prebačeni na tajnu lokaciju, propast će prilika da se čuje njihova verzija događaja, saopćila je Ruska ambasada u Londonu.

- Svijet, ako ne bude imao mogućnost da stupi u kontakt sa njima, imaće svaki razlog da to vidi kao otmicu dva ruska državljanina ili, u najmanju ruku, njihovu izolaciju - napisano je na internet-stranici Ruske ambasade u Londonu.

Julija, kćerka bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala, puštena je iz bolnice u Britaniji, u koju je zajedno s ocem u kritičnom stanju prebačena 4. marta, nakon što su otrovani nervnim agensom, saopćilo je ranije danas rukovodstvo bolnice u Solzberiju.

Direktorica bolnice Kristin Blanšard (Christin Blanshard) potvrdila je navode britanskih medija da je Julija Skripal (33) otpuštena iz te zdravstvene institucije, ali nije precizirala kada je izašla, dok je BBC prethodno naveo da je ona puštena kasno sinoć.

Ruska ambasada u Velikoj Britaniji na Twiteru je čestitala Juliji na oporavku i zatražila hitan dokaz da se s njom postupa prema njenoj volji.

- Čestitamo Juliji Skripal na njenom oporavku. Ipak, tražimo hitan dokaz da se prema njoj postupa u skladu s njenom voljom - objavila je Ambasada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.