USIJANJE

Planeta na pragu trećeg svjetskog rata: Amerikanci i Rusi gledaju se preko nišana i gomilaju oružje oko Sirije

Kurir.rs

10.4.2018

Američki razarač "Donald Kuk" opremljen sa 50 krstarećih raketa "tomahavk" približio se na 100 kilometara od Tartusa u Siriji, gdje se nalazi vojno-pomorska baza Rusije.

Ruski vojni analitičar Viktor Baranec, kaže da ruske oružane snage imaju čime da odgovore na eventualni američki napad. Kako precizira ovaj ekspert u komentaru u listu "Komsomoljska pravda", u Sredozemnom moru se nalazi grupa borbenih brodova Rusije, uključujući dizel-podmornice naoružane čuvenim raketama "kalibar".

Koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama je posljednjih sedmica, pred sirijske granice dopremila ogromnu vojnu armadu! Naime, desetine strateških bombardera B-52, koji su već dejstvovali proteklih mjeseci, u punoj su borbenoj pripravnosti.

Takođe, udarne pesnice američkih snaga predstavljaju moćni lovci F-15E, zatim udarni dronovi, avioni AC-130, borbeni helikopteri "apači". Čak nekoliko stotina lovaca okružuje Siriju, sa mora i kopna. Gomilanje američkih moćnih snaga gotovo ne ostavlja mogućnost da se Vojska SAD sada povuče pred prijetnjama Rusije.

S druge strane, u bazi Hmejmim, podsjeća dalje Baranec, Rusija ima lovce i bombardere uključujući i par najnovijih aviona Su-57. Na raspolaganju Rusiji su i "bastioni", obalski raketni kompleksi sa visokopreciznim protivbrodskim raketama "jahont" i "oniks". "Bastioni" su namijenjeni za gađanje brodova u radijusu 350 kilometara, a raketa može da dopremi bojevu glavu težine nekoliko stotina kilograma na minimalnoj visini i zato ju je veoma teško presresti.

Ruske jedinice u Siriji imaju i "pancir — S1", samohodni protuvazdušni raketni kompleks za zaštitu od svih sredstava vazdušnog napada sa bliskog rastojanja. Baranec dodaje da su i "bastioni" i "panciri" uspješno isprobani u Siriji u realnoj borbi i da su se pokazali kao visokoefikasni. Naravno, ističe analitičar, ruske baze u Siriji pokrivaju i trenutno najbolji u svijetu PVO kompleksi S-400.

Podsjetimo, prema informacijama turskog lista "Hurijet" američkom razaraču "Donald Kuk" su se "bar četiri puta" približavali ruski lovci. Kako navodi Baranec, to je onaj isti razarač koji je u proljeće 2014. sramotno pobjegao iz Crnog mora dalje od Krima nakon što je ruski avion Su-24 oslijepio njegove lokatore.

Ne treba isključiti mogućnost da će i sada ruski piloti izvesti nešto u sličnom duhu. Ali u pomoć "Kuku" stiže još jedan raketni razarač SAD — "Porter" sa 60 "tomahavka", o čemu piše "Wall Street Journal".

"Porter" je već na istoku Sredozemnog mora, a očekuje se da će se priključiti "Kuku" za par dana. Baranec podsjeća da je "Porter" prije tačno godinu dana bio angažiran u vršenju udara na vazduhoplovnu bazu "Šeirat" u Siriji kada je lansirao 59 "tomahavka" pod istim opravdanjem — da je to odgovor na nedokazani "hemijski napad" Bašara Asada. 

Prema riječima analitičara, ako američki razarači lansiraju ovoga puta rakete na vojne objekte Sirije, a tamo se nalaze i ruski vojni savetnici, odgovor Moskve će biti trenutan.

Sjetimo se upozorenja načelnika ruskog Generalštaba Valerija Gerasimova da će ruska grupacija u Siriji uništiti ne samo rakete koje budu gađale Damask, nego i brodove i avione s kojih su lansirane.

- To već znači neposredan sukob SAD i Rusije, odnosno faktički rat. Dalji razvoj te priče je nemoguće predvideti jer se radi o dvije najveće nuklearne države - upozorava Baranec.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.