GLOBUS

Hejli: Historija će zapamtiti da je Rusija zaštitila čudovište, a ne narod Sirije

AFP

11.4.2018

Sjedinjene Američke Države i druge zapadne sile razmatraju poduzimanje vojne akcije zbog, kako se sumnja, napada otrovnim plinom u subotu na sirijski grad koji drže pobunjenici koji već dugo odolijeva snagama predsjednika Bašara el-Asada (Bashar al-Assad).

Rusija je uložila veto na nacrt američke rezolucije kojom bi se otvorila nova istraga koja bi utvrdila ko je kriv za takve napade. Amerika i druge zemlje su potom blokirale suparnički ruski pokušaj da se uspostavi druga istraga koja bi tražila da Vijeće sigurnosti pripiše odgovornost.

Moskva se protivi bilo kakvom napadu na svoga bliskog saveznika Asada.

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzia je rekao da bi odluka Vašingtona da predloži svoju rezoluciju mogla biti uvod u udar Zapada na Siriju.

Najmanje 60 ljudi je ubijeno, a više od 1.000 povrijeđeno u, kako se sumnja, napadu hemijskim oružjem u subotu na grad Dumu prema sirijskoj humanitarnoj skupini. Doktori i svjedoci kažu da su žrtve pokazivale simptome trovanja, moguće nervnim otrovom, i obavijestili su o mirisu plina hlora.

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Niki Hejli (Nikki Haley) je rekla Vijeću sigurnosti da je usvajanje američkog nacrta rezolucije najmanje što zemlje članice mogu učiniti.

- Historija će zabilježiti da je na današnji dan Rusija odabrala zaštititi čudovište, a ne živote sirijskog naroda - rekla je Hejli govoreći o Asadu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.