SENAT

Zakerberga ispitivali pet sati: Ne pristaje na regulaciju Facebooka

24sata.hr

11.4.2018

Mark Zakerberg (Zuckerberg) u utorak je bio na prvom od dva saslušanja u američkom Kongresu i nije dao bilo kakva dodatna obećanja da će podržati novi zakon ili promijeniti način na koji ta društvena mreža posluje.

Tokom skoro pet sati ispitivanja od 44 američka senatora on je ponovio izvinjenja koja je već dao za niz problema s kojima se suočava Facebook, od manjkave zaštite podataka, do ruskih agenata koji su koristili Facebook da bi utjecali na američke izbore.

No, 33-godišnji internetski mogul uspio je izbjeći bilo kakvo određeno obećanje da će podržati kongresnu regulaciju najveće svjetske društvene mreže i drugih američkih internetskih kompanija.

- Moj tim će i dalje sarađivati s vama da bismo razgovarali o raznim kategorijama gdje se ovaj razgovor treba dogoditi - rekao je on na zajedničkom saslušanju senatskih odbora za trgovinu i pravosuđe upitan što misli kakva je regulativa potrebna.

Investitore je dojmio njegov nastup. Dionice Facebooka postigle su svoj najveći rast u skoro dvije godine, završivši s dobitkom od 4,5 posto. Dionice su naglo pale prošli mjesec, kada se saznalo da je ''Cambridge Analytica'', politička konsultantska firma čiji je klijent među ostalim bila i izborna kampanja američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), od Facebooka prikupila na milione ličnih informacija korisnika.

Najnovija procjena je da je time pogođeno do 87 miliona korisnika Facebooka.


Ovo je otkriće dovelo Facebook u krizu povjerenja među korisnicima, oglašivačima, zaposlenicima i ulagačima koji su već imali problema s Facebookovom reakcijom na lažne vijesti i njegovu ulogu u američkim izborima 2016. godine.

U tamnom odijelu umjesto uobičajene majice i traperica, Zakerberg je uglavnom ostao hladnokrvan i ozbiljan dok su ga senatori ispitivali. Ipak, na pitanje je li Facebook monopol, on je rekao: "Ja zaista ne mislim tako." Osmjehnuo se dok se publika smijala.

Facebook je u septembru objavio da su Rusi pod lažnim imenima koristili tu društvenu mrežu da bi pokušali utjecati na američke glasače u mjesecima pred izbore 2016. pišući o zapaljivim temama, organizirajući događanja i kupujući oglase.

Zakerberg je rekao senatorima da smatra da se kod slučaja ''Cambridge Analytica'' ne radi o prekršaju. Ipak, priznao je kako Facebook nije obavijestio savezno povjerenstvo za trgovinu 2015. kada je prvi put saznao da ta kompanija prikuplja podatke.

Zakerberga će u srijedu saslušati odbor za energetiku i trgovinu zastupničkog doma američkog Kongresa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.