GLOBUS

Crni ponedjeljak za ruske oligarhe: 50 bogataša izgubilo 16 milijardi dolara

Avaz.ba

11.4.2018

Akcije vodećih ruskih kompanija strmoglavo su pale zbog nove runde američkih sankcija protiv Moskve, kao i najava Vašingtona da će uvesti dodatne mjere protiv Rusije zbog hemijskog napada u sirijskoj Dumi

Rublja je, također, pala i dolar vrijedi 63,46 rubalja, a euro 78,37 rubalja.

"Crni ponedjeljak" potresao je rusku berzu koja je u danu izgubila skoro 13 milijardi dolara i zavio je u crno 50 ruskih milijardera koji su, po različitim procjenama, izgubili od 12 do 16 milijardi dolara. Najveće gubitke od ruskih biznismena pretrpio je Oleg Deripaska.

Njegov aluminijski gigant "Rusal" izgubio je gotovo polovinu svoje vrijednosti na berzi u Hong Kongu, dok su akcije njegove druge kompanije "En plus" pale za 34 posto. Deripaskini gubici se procjenjuju na 1,3 milijarde dolara.

Ovaj pad vrijednosti "Rusala" mogao bi dovesti do toga da kompanija ne bude u stanju da otplati dio svojih dospjelih obaveza, a kompanija je saopćila da je u toku procjena kakav bi utjecaj to moglo imati na njen finansijski položaj.

Prema ''Forbesu'', približno toliko je izgubio i Deripaskin partner i većinski vlasnik kompanije "Nornikel" - Vladimir Potanjin, iako nije na američkom sankcionom spisku.

Oko 908 miliona dolara izgubio je Viktor Vekselberg, koji, također, ima paket akcija u "Rusalu". Najmanje je izgubio Aleksej Mordašov - 530 miliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.