RATNE IGRE

20 američkih borbenih aviona patrolira Južnim kineskim morem, situacija je sve napetija

Index.hr

11.4.2018

U razmaku od 20 minuta 20 borbenih aviona F-18 uzletjelo je i spustilo se na američki nosač aviona USS ''Theodore Roosevelt'' u srijedu, u moćnoj demonstraciji vojne preciznosti i učinkovitosti, samo nekoliko dana nakon što je u istom području vojne vježbe provela i kineska mornarica.

Nosač aviona na nuklearni pogon, koji predvodi grupu ratnih brodova, u utorak izvodi ono što američka vojska naziva rutinskom vježbom u spornom Južnom kineskom moru, a plovit će do luke na Filipinima, američkog saveznika u obrambenom sporazumu.

Na strateški važnom plovnom putu ne izvode pomorske vježbe samo SAD nego tu djeluju i kineska i japanska mornarica, kao i poneka mornarica jugoistočnoazijskih zemalja - čime se povećavaju napetost i opasnost od incidenata na moru.

- Vidjeli smo kineske brodove oko nas - rekao je zapovjednik borbene grupe, admiral Steve Koehler novinarima na palubi nosača aviona starog tri desetljeća.

- To je jedna od mornarica koje djeluju u Južnom kineskom moru, no reći ću vam da smo vidjeli samo profesionalno ponašanje brodova na koje smo naišli - dodao je.

 Sve jača vojna prisutnost Kine

Nosač aviona ''Theodore Roosevelt'' stigao je u Južno kinesko more nakon kineskih velikih zračnih i mornaričkih vježbi u tom području, što neki analitičari ocjenjuju neobično velikom pokazivanju sve jačih sposobnosti kineske mornarice.

Kineska mornarica u srijedu je, također, putem društvenih mreža objavila upozorenje drugim brodovima da će održavati vježbe do petka na prostoru južno od grada Sanije u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Hainan.

Sve jača vojna prisutnost Kine u tom prostoru pojačava zabrinutost Zapada u pogledu konačnih namjera Pekinga.

SAD su kritizirale kinesku očiglednu militarizaciju na umjetnim otocima i izvode regularne zračne i pomorske vježbe da iskažu pravo na slobodu kretanja.

- Ovaj tranzit u Južnom kineskom moru nije ništa novo u našem planiranom ciklusu niti u reakciji na njega. Vjerovatno je slučajnost da se sve događa u isto vrijeme - rekao je Koehler, koji je vodio filipinske vojne dužnosnike u obilazak broda te promatrao borbene operacije s palube borbenog broda čija istisnina iznosi 100.000 tona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.