DEMONI

Vatikan: U potrazi za egzorcistima

Ilustracija

Index.hr

11.4.2018

Između 16. i 21. aprila u Rimu će se održati kursevi egzorcizma za svećenike nakon što je proglašeno "vanredno stanje" zbog velikog porasta demonskih aktivnosti, piše "Daily Mail". Temelj obuke, kako javljaju svjetski mediji, bit će molitva za oslobađanje duša od zlih duhova. 

500.000 vjernika svake godine zatraži egzorcizam samo u Italiji

Vijest o porastu demonskih aktivnosti i opsjedanja objavljena je nakon što je Vatikan porekao da je papa Franjo ustvrdio kako pakao ne postoji. Novinar Eugenio Skalfari (Scalfari) optužen je za iskrivljavanje Papinih riječi kada je objavio njegovu izjavu u kojoj stoji: "Pakao ne postoji, postoji samo nestanak grešnih duša."

Međunarodno udruženje egzorcista, koje podržava Vatikan, proglasilo je vanredno stanje nakon velikog porasta zahtjeva za egzorcizmima. Vatikanski radio objavio je izjavu svećenika Beninja Palilje (Benigno Palillo), koji je rekao da oko 500.000 vjernika zatraži egzorcizam svake godine samo u jednoj državi - Italiji. 

Dramatičan porast demonske aktivnosti

Palilja je za porast zahtjeva za egzorcizmom okrivio porast potražnje za uslugama kao što su gatanje i tarot. Kako je kazao, "takve prakse otvaraju vrata vragu i demonskom opsjedanju".

Najistaknutiji irski egzorcist Pat Kolins (Collins) u januaru je pozvao na obučavanje više svećenika za egzorcizam zbog "dramatičnog porasta demonske aktivnosti". Izjavio je da se potražnja za njegovim uslugama višestruko povećala u posljednjim godinama. Dodao je da svećenici također trebaju naučiti razlikovati znakove psihičke bolesti od opsjednutosti demonima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.