ISTRAGE

Šef slovačke policije: Svakog sata očekujem ime ubice novinara Kucijaka

B92

11.4.2018

Slovačka policija blizu je pronalaska ubice nezavisnog novinara Jana Kucijaka i njegove djevojke Martine Kušnirove 21. februara, izjavio šef policije.

Tibor Gašpar najavio je veliki pomak i da svaki dan očekuje informaciju da je ubica nađen. 

- Nastupit će suštinski pomak. Samo očekujem svakog sata, svakog dana da će u moju kancelariju ući šef Nacionalne agencije za kriminal i obavijestiti me da imamo ubicu - kazao je Gašpar za češki dnevnik "Mlada fronta Dnes".

Slovački dnevnik "Hospodarske novini" iz izvora istrage objavio je danas da se od prvobitne četiri verzije zašto je naručeno ubistvo Jana Kucijaka policija skoncentrirala sada samo na jednu i na konkretnog ubicu.  

Policija, prema informacijama portala "Hospodarskih novina", već pretpostavlja ko je mogući ubica.

Mladi istraživački novinar portala Aktuality.sk Jan Kucijak i njegova vjerenica Martina Kušnirova ubijeni su 21. februara u njihovoj kući u selu Velka Mača, kako je kasnije saopćio nadležni tužilac po narudžbini, pištoljem, Kucijak s dva hica u srce, Kušnirova jednim metkom u glavu.  

Šok Slovaka, što je u njihovoj zemlji mogao da bude brutalno ubijen novinar samo zbog toga što piše, kako je priznala i policija i tužilaštvo, konkretno o korupciji i vezama vladajuće stranke SMER i neposredne okoline bivšeg premijera Roberta Fica sa organizovanim kriminalom i italijanskim mafijom na istoku Slovačke, izrodio se u eksploziju nezadovoljstva Slovaka.

Pet sedmica desetine hiljada Slovaka izlazile su na ulice i trgove širom zemlje i pred slovačke ambasade u inozemstvu da zahtijevaju ostavku premijera Fica i vlade, da se nađe hitno ubica Kucijaka i njegove vjerenice u demonstrancijama nazvanim "Za pristojnu Slovačku", najvećim od "Plišane revolucije" 1989. godine.  

Vlada premijera Roberta Fica podnijela je ostavku sredinom marta pod pritiskom najmanjeg koalicionog partnera i protesta koje je podržao i predsjednik Slovačke Andrej Kiska, a novu je, izmjenivši trećinu ministara, kao dotadašnju vladajuću koaliciju socijalista SMER-a, Slovačke narodne stranke i stranke slovačkih Mađara Most-Hid, formirao potpredsjednik SMER-a i dotadašnji vicepremijer Peter Pelegrini.

Desetine hiljada Slovaka nastavile su, međutim, izlaziti na ulice sada da traže smjenu šefa policije Gašpara jer smatraju da je on jedna od prepreka za nezavisnu istragu ubistva mladog para.  

Kolege Kucijaka iz Slovačke, Češke, Poljske, Italije, Njemačke i Švicarske napravile su poseban međunarodni novinarski istraživački tim u kojem dalje obrađuju i dovršavaju teme koje je Kucijak načeo i objavljuju dalje seriju članaka zbog kojih je brutalno ušutkan.

Osim detaljnog praćenja zloupotreba evropskih fondova u slovačkom agrobiznisu porodice Vadala iz kalabrijske mafije Ndrangeta, slovački novinari iz međunarodnog tima pozabavili su se sada i zajedničkim poslovima kosovskih i makedonskih Albanaca iz porodica Musliu, Kukuli i Aličauši sa Antoninom Vadalom, uhapšenim nakon ubistava Kucijaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.