RASTU TENZIJE

Sirija se sprema za američki napad: Vojska napušta aerodrome i vojne baze

Index.hr

11.4.2018

Snage sirijske vojske počele su prazniti glavne aerodrome i vojne baze u pripremi za moguće napade koje je ranije, upozoravajući sirijsku saveznicu Rusiju, najavio američki predsjednik, a Turska, također upletena u rat u Siriji, pozvala je Moskvu i Vašington da se prestanu svađati kao ulične bande.

Neke svjetske aviokompanije preusmjerile su svoje letove pošto je Evropska agencija za kontrolu zračnog prometa upozorila da bi avioni koji lete preko istočnog Mediterana trebali biti na oprezu zbog mogućih zračnih napada na Siriju.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) upozorio je Rusiju da bude spremna jer slijedi vojna akcija u Siriji na koju će poslati "lijepe, nove, pametne" projektile zbog sumnji da je sirijski režim izveo napad hemijskim oružjem.

Rusija, saveznica režima sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, kojem pruža pomoć zračnim napadima protiv pobunjenika, reagirala je porukom da američki "pametni projektili" trebaju ciljati teroriste, a ne sirijsku vladu.

Turska pozvala na prekid svađe

Moskva je ocijenila da bi mogući američki napad mogao biti pokušaj uništavanja dokaza navodnog hemijskog napada u sirijskom gradu Dumi.

Turska, koja je ključni igrač u sirijskom sukobu, pozvala je i Rusiju i Sjedinjene Države da prekinu svađu poput uličnih bandi, prenosi agencija AFP.

"Jedan kaže 'Ja imam bolje projektile', a drugi odgovara 'Nije istina, ja imam najbolje.' Dosta je toga... Svađaju se kao šefovi uličnih bandi. A ko plaća cijenu? (...) Civili", izjavio je turski premijer Binali Jildirim u Istanbulu.

U toj svađi Turska je raspeta između svog američkog saveznika (iz NATO-a), s kojim je odnose pogoršala u posljednje dvije godine i svog ruskog partnera s kojima ima sve srdačnije veze, unatoč višestoljetnom rivalitetu.

Turska podržava sirijsku opoziciju koja pokušava od 2011. svrgnuti režim predsjednika Bašara el-Asada, a Rusija održava Asada. Turska je sada usredotočena na borbu protiv milicije sirijskih Kurda na sjeveru Sirije, strahujući da bi oni mogli utjecati na turske Kurde, i zato sve više sarađuje s Rusijom i Iranom, sponzorima sirijskog režima.

Sirija je optužila Vašington da se služi lažima kao izgovorom za napad na njen teritorij.

"Ne iznenađuje nas takva nepromišljena eskalacija režima kakav je onaj Sjedinjenih Država, koji je sponzorirao terorizam u Siriji i to i dalje radi", objavila je državna agencija SANA, citirajući neimenovani izvor ministarstva vanjskih poslova.

SAD i njihovi saveznici razmatraju napad na Siriju zbog navodnog hemijskog napada u pobunjeničkoj Dumi pored Damaska u subotu, za koji su organizacije rekle da je usmrtio desetine ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.