AMERIKA

Ruskoj agresivnosti došao je kraj!

Pompeo: Diplomatija umjesto rata

S. N.

12.4.2018

Rusija nastavlja sa svojim agresivnim ponašanjem. Takav joj je položaj omogućen mekanom politikom koja je godinama tolerirala agresivnost. Tome je sada došao kraj!

Duga je lista mjera ove administracije koje su skupo koštale Vladimira Putina. Ponovno izgrađujemo našu snažnu armiju i rekapitaliziramo snagu nuklearnog odvraćanja. Usvojili smo oštre sankcije i protjerali više ruskih diplomata i špijuna, nego ikada prije, od kraja Hladnog rata. Naoružavamo hrabre muškarce i žene da se mogu oduprijeti ruskom ekspanzionizmu u Ukrajini i Gruziji – riječi su kandidata za ministra vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Majka Pompea (Mike), koje će uskoro izgovoriti pred Odborom Senata za vanjske poslove.

Bijela kuća je objavila dijelove govora koji je Pompeo pripremio za senatore ovog utjecajnog odbora.

Njegov govor planiran je za danas u 16 sati po ovdašnjem, odnosno 10.00 po vašingtonskom vremenu.

Pompeo će govoriti i o odnosima sa Sjevernom Korejom, Iranom, svom radu u CIA-i, planovima na poziciji ministra...

U dijelu koji se odnosi na Rusiju, Pompeo će istaći da je „Trampova administracija s pravom identificirala Rusiju kao opasnost za SAD.“

Istaći će i da će diplomatske aktivnosti biti teške, ali da se one moraju održati.

Odgovorit će i na optužbe da ga se smatra radikalnim te ih odbaciti.

Kako prenosi Bijela kuća, u njegovom govoru on će, na tu temu, istaći da ga „jastrebom“ proglašavaju oni koji ga nisu nikada u životu vidjeli.

- Rat je uvijek posljednja opcija! Radije ću se boriti da se vanjskopolitički ciljevi predsjednika Trampa ostvare diplomatskim sredstvima, a ne slanjem naših muškaraca i žena u rat – stoji u Pompeovom pripremljenom govoru za Odbor za vanjske poslove Senata SAD.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.