ANALIZE

Analize potvrdile da je Skripal napadnut nervnim otrovom

Avaz.ba

12.4.2018

Testiranja u četiri laboratorija koji rade za Organizaciju zabrane hemijskog oružja (OPCW) potvrdila su britanski zaključak o nervnom otrovu upotrijebljenom prošli mjesec u napadu na bivšeg ruskog špijuna u Engleskoj, pokazala je analiza.

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) kazala je da su Sergej Skripal i njegova kćerka Julija bili otrovani vojnim nervnim otrovom iz grupe otrova novičok, koje je Sovjetski savez razvio 1970-ih i 1980-ih.

OPCW, koji je sam uzeo uzorke za analizu na britanski zahtjev, nije nikoga okrivio za taj napad niti tačno imenovao otrov o kojem je riječ. Rezultati analiza OPCW-ovih laboratorija uzoraka iz okoliša i biomedicinskih uzoraka koje je prikupio OPCW-ov tim, potvrđuju zaključke Ujedinjenog Kraljevstva koja se odnose na vrstu toksične hemikalije koja je teško povrijedila troje ljudi, navodi se u izvještaju.

Rezultati će biti raspravljeni na vanrednoj sjednici OPCW-a iduće srijede, koja će biti sazvana na britanski zahtjev. 

Postoji nekoliko varijanti novičoka, koji se sastoji od dvije manje toksične hemikalije koje u kombinaciji daju otrov nekoliko puta smrtonosniji od sarina ili VX-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.