GLOBUS

Zaev: U NATO želimo zbog mira u svijetu, a ne da napadamo bilo koga

Avaz.ba

12.4.2018

Nakon snažnih upozorenja ambasadora Rusije u Makedoniji Olega Šerbaka, u vezi s namjerom da postane članica NATO-a, premijer Zoran Zaev izjavio je danas da zemlja želi pristupiti NATO-u zbog mira u svijetu i poštivanja ljudskih prava.

Na današnjoj konferenciji za novinare Zaev je izrazio nadu da će se dvije zemlje fokusirati na izgradnju prijateljstva, a ne na svađe.

- Ponašali smo se u skladu sa zakonima i Bečkom konvencijom. Makedonija ima strateške ciljeve, kao što je članstvo u NATO i EU. Ne želimo članstvo u Alijansi da napadamo bilo koga, već za mir u svijetu i poštivanje ljudskih prava - rekao je Zaev, naglašavajući da je vlada i dalje posvećena unapređenju odnosa s Rusijom.

U četvrtak je ruski ambasador u Makedoniji Oleg Šerbak upozorio Makedoniju u pogledu namjere da postane članica NATO-a te na mogućnost vojne akcije protiv Makedonije, u slučaju napada NATO-a na Rusiju.

- Ako dođe do sukoba između Rusije i NATO-a, imat ćete ulogu legitimnog cilja - rekao je Šerbak.

Ustvrdio je da je "NATO agresivan savez koji bi mogao dovesti Makedoniju u agresivne akcije". 

- Ako bi se to desilo, ako bi se usmjerilo na Rusiju, to bi dovelo do odgovarajuće reakcije Rusije protiv Makedonije - rekao je ruski ambasador.

Prema njegovim riječima, NATO neće ojačati teritorijalni integritet Makedonije. Kako je rekao Šerbak, besmisleno je tvrditi da je Makedonija pod prijetnjom i da je samo NATO može braniti, kada je zemlja opkoljena NATO-om sa svih strana, tako da ga mogu napasti samo "NATO ili vanzemaljci".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.