SVIJET

Bijela kuća: Nema konačne odluke o Siriji

Index.hr

13.4.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) sastao se sa svojim timom za nacionalnu sigurnost zbog stanja u Siriji, ali "nije donesena nikakva konačna odluka'', saopćeno je iz Bijele kuće.

- Nastavljamo procjenjivati obavještajne podatke i razgovarati s našim partnerima i saveznicima - kaže se u saopćenju i dodaje da će Tramp kasnije razgovarati s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i britanskom premijerkom Terezom Mej (Theresa May).

Tramp je u četvrtak relativizirao vlastito upozorenje ranije napisano na Twitteru o vojnom napadu na Siriju nakon navodnog hemijskog napada na civile, kazavši da bi napad "mogao biti vrlo skoro ili uopće ne tako skoro".

- Nikad nisam rekao kada bi se dogodio taj napad na Siriju - napisao je Tramp na Twitteru.

Američki ministar odbrane Džim Matis (Jim Mattis) upotrijebio je mnogo oprezniji ton u srijedu, kazavši da Vašington još istražuje navodni hemijski napad.

Predsjednik Makron je u četvrtak rekao da Francuska ima "dokaz" da je sirijski režim upotrijebio hemijsko oružje 7. aprila blizu Damaska i odlučit će na vrijeme, u dogovoru sa SAD, o mogućim napadima odmazde.

- Imamo dokaz da je prije deset dana hemijsko oružje korišteno, barem hlor, i da ga je upotrijebio režim (predsjednika) Bašara el-Asada (Bashar al Assad) - rekao je Makron.

U hemijskom napadu u Dumi u istočnoj Guti ubijeno je najmanje 70 osoba, prema navodima ''Bijelih kaciga'', spasilačkih služba i nevladinog udruženja Sirijsko-američko ljekarsko društvo.

- Odlučit ćemo u dogledno vrijeme, kada ocijenimo da je to najkorisnije i najučinkovitije - rekao je Makron za televiziju TF1.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.