BBC

Žena ISIL-ovog džihadiste iz SAD: Želim ostati u Siriji

Index.hr

13.4.2018

BBC je objavio reportažu o Amerikanki koja više od dvije godine živi s ISIL-ovim džihadistima u Siriji, a sada je prvi put iznijela svoju priču u javnost.

Sam el-Hasani ispričala je u razgovoru za medije kako ju je suprug, zajedno s njihovo dvoje djece, prije više od dvije godine odveo u Raku. Džihadisti su njihovog sina iskoristili u zloglasnom propagandom videu u kojem prijete Donaldu Trampu (Trumpu).

- Ratište se stalno mijenja. Odjednom čujete metke koji vam lete iznad glave. Izađete kako biste potražili vodu i snajperi počnu pucati u vas. Granate padaju. U ratu smo - ispričala je Hasani na početku snimke.

Hasani je otputovala u Siriju u 2015. godini sa suprugom Mousom i dvoje djece. Mousa se pridružio ISIL-u i poslan je u džihadistički kamp za obuku. Završili su u Raki, a Hasani kaže da ju je suprug na prevaru odveo onamo.

- Prvi put sam ga tamo ugledala u središtu Rake na ulici. Imao je ogromnu bradu i pištolj te veliki osmijeh na licu. Prvo što sam mu rekla bilo je: „Ti si lud, ja odlazim.“ On mi je s tim velikim osmijehom odgovorio: „Samo izvoli, možeš pokušati. Ali nećeš uspjeti."

Sve su to laži i propaganda

Hasani je komentirala i snimku u kojoj su džihadisti iskoristili njenog sina za prijetnje napadom u SAD.

-To je propaganda. Kao i sve druge njihove snimke. Pokazuju da im je život sjajan u svim tim dobro produciranim snimkama. Sve su to laži, sve je propaganda – kazala je ona.

Njena sestra Lori pokušava odvesti Sam i djecu iz Sirije.

- Sam mi je poslala e-mail o svom stanju u Siriji 4. februara 2017. U njemu je pisalo: „Hej Lori, stvarno se nadam da mi možeš pomoći. Ovo bi mi mogao biti zadnji pristup internetu. Skoro svakog dana od 5 do 10 bombi padne oko nas."

 Ako se vratimo u SAD, vlada mi može uzeti djecu

Mousa je kasnije poginuo u jednom od zračnih napada, a Hasani je pobjegla iz Rake s djecom. Uhvatile su ih kurdske snage, a Hasani je rekla da još ne želi otići iz Sirije.

- Sada moram pričekati i razmisliti o tome što je najbolje za moju djecu. Ne želim da me neko požuruje s odlukama. Ne znam hoće li mi vlada pokušati uzeti djecu, a ja sam ih samo pokušavala zaštititi. Ovdje idu u školu, dobivaju hranu i imaju sve. Ako odem u SAD, bankrotirala sam – dodala je.

Njena sestra pokušava uvjeriti američku vladu da dovede djecu kući.

- Trebao bi postojati plan za pomoć obiteljima da se vrate iz Sirije. Trebaju li biti kažnjeni zbog toga što tamo odlaze? Svakako. Trebamo li ih zbog toga tamo napustiti? Ne - zaključila je Lori.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.