GLOBUS

Velika Britanija čeka Trampovu odluku o eventualnom napadu na Siriju

Agencije

13.4.2018

Posljednji napad u Siriji, u kojem je navodno korišteno hemijsko oružje, dogodio se prije samo nekoliko dana u gradu Dumi, a broj žrtava nije tačno utvrđen.

Prije dva dana situacija je eskalirala, kada su se prvo umiješale SAD i Rusija, pa se pominjala i mogućnost vojnog sukoba većih razmjera.

Većina zemalja u četvrtak je podržala namjeru američkog predsjednika Donalda Trampa, da se otpočne vojni udar na Siriju, ali svi su riješili da sačekaju njegovu definitivnu odluku. Tenzije se ne smanjuju ni danas, a Tramp, iako je trebalo da donese konačnu odluku sinoć, još uvijek to nije uradio.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će odluku o tome da li treba napasti pozicije sirijske vlade donijeti kada budu prikupljene sve neophodne informacije.

Britanska vlada dala je premijerki Terezi Mej "zeleno svjetlo" da se pridruži Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskoj u planiranju vojnih napada kao odgovor na navodni hemijski napad u Siriji.

Britanska premijerka i američki predsjednik složili su se da je od ključnog značaja odvratiti sirijsku vladu od dalje upotrebe hemijskog oružja, saopćeno je iz kabineta britanske premijerke.

Tramp i Mej su se takođe složili da nastave da blisko sarađuju u vezi međunarodnog odgovora na upotrebu hemijskog oružja u Siriji, navodi se u saopćenju, prenosi Rojters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.