ISTRAGE

Propitivanje EU kandidature Srbije

Donato: Uhapšen nakon trapave akcije

S. N.

13.4.2018

Nakon što je u Srbiji uhapšen italijanski novinar Mauro Donato, u evropskim se institucijama podigla prašina.  

Poslanica Evropskog parlamenta Izabela de Monte (Isabella) zatražila je da Evropska komisija istraži detalje cijelog slučaja i upitala kakve posljedice ponašanje vlasti Srbije u slučaju Donata može imati po proces pristupanja Srbije EU.

Monato je polovinom marta uhapšen u blizini Sremske Mitrovice. Ovog fotografa trojica migranata optužila su da ih je napao i ukrao im 300 dinara (oko 5 KM).

Nakon što su ga identificirali, fotograf je završio u istražnom pritvoru. Tvrdio je da uopće nije kriv i da se radi o grešci. No, srbijanske vlasti držale su ga danima iza rešetaka. Njegove su kolege ubrzo angažirale advokate koji su insistirali na detaljima cijelog slučaja. Ustanovljeno je da je Monato nabrzinu uhapšen i smješten iza rešetaka. Identifikacija je urađena na osnovu fotografije iz pasoša, stare 10 godina.  Advokati su insistirali da se migrantima pokaže svježa slika italijanskog fotografa. Kada je to urađeno, oni su izjavili da ih ta osoba nije napala.  

Poslije brojnih peripetija, prošle sedmice je Donato pušten na slobodu.  

Poslanica De Monte zahtijeva sada da Evropska komisija ocijeni stanje u pravosuđu Srbije, te o tome podnese izvještaj, ali i da ocjenu „kakve posljedice ovakav jedan događaj može imati po pristupanje Srbije EU“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.