UPOZORENJA

Amerika i Rusija pripremaju se za nuklearni rat: U skloništa ponesite vodu, jod, rižu...

Telegraf.rs

13.4.2018

Ruska državna televizija poručila je gledaocima da se spreme za treći svjetski rat i da spakuju osnovne stvari. S druge strane, i u Americi postoji bojazan od novog rata, nakon što je u četvrtak nezavisni sistem upozorenja za nuklearni rat objavio upozorenje o konfrontaciji između Rusije i SAD.

TV kanal "Rusija 24", koji je u vlasništvu Kremlja, predložio je gledaocima "idealne zalihe" za preživljavanje i savjetovao im da spakuju jod, kako bi zaštitili tijelo od zračenja. 

Izvještaj televizije došao je nakon sve većih tenzija u odnosima Zapada i Rusije zbog navodnog hemijskog napada u Siriji, piše Mirror.


U izvještaju se ističe da je bilo previše zapadnih priča o katastrofalnom globalnom sukobu, kao i da je jedan od vodećih vojnih analitičara upozorio da svijet već ima oznaku Kubanske raketne krize II.

- Kada sam prije godinu rekao da smo ušli u novi Hladni rat, niko se nije usaglasio sa mnom. Sada su se svi usaglasili, ali je činjenica da se stvari odvijaju mnogo brže u ovom drugom Hladnom ratu. Tek je počeo, a već imamo Kubansku raketnu krizu II - rekao je ranije vojni analitičar Aleksandar Golts. 

Voditelj televizije Aleksej Kazakov rekao je da je snabdijevanje osnovnim prehrambenim namirnicama teško, ali da je glavno spakovati više vode, a manje slatkiša.

Gledaocima je zatim savjetovano da spakuju "rižu koja se može skladištiti do osam godina, a ovsena jela tri do sedam godina".


Voditelj je rekao da na konzerviranom mesu ljudi mogu duže preživjeti, jer ona traju do pet godina, dok riba u konzervi ima rok dvije godine.

- Ruska tradicija sugerira da treba kupiti tjesteninu u vrijeme kataklizme, ali oni koji su preživjeli ističu da nju ne treba unositi u sklonište - rekao je voditelj. 

On je naveo da u podzemni život ne treba nositi slatkiše, pa zato čokolade i druge slatke grickalice trebaju ostaviti kod kuće.

- Tačno je da je glukoza izvanredan izvor energije, ali slatkiši izazivaju žeđ, a voda će postati najdragocjeniji resurs za stanovnike u skrovištu - rekao je on. 

Stručnjak Eduard Kalilov, koji se uključio preko Skajpa, rekao je "što više vode, to je bolje".

- Voda je potrebna i za kuhanje hrane i ona je prva stvar o kojoj trebate misliti - izjavio je Kalilov.

Kalilov je još dodao da se u sklonište trebaju ponijeti i lijekovi, a pogotovo jod, koji pomaže tijelu u slučaju radijacije. 

Amerikanci se pripremaju za nuklearni sukob, stepen rizika raste

Dok cijeli svijet čeka odluku predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) o mogućim udarima u Siriji, nezavisni sistem upozorenja za nuklearni rat objavio je upozorenje o konfrontaciji između Rusije i SAD. Ovaj sistem prati koliko su snage SAD spremne za odbranu, a poznat je pod nazivom DEFCON, i predstavlja sistem upozorenja koji je koristila američka vojska kako bi ukazala na rizik nuklearnog rata. 

Sistem ima pet nivoa spremnosti ili stanja upozorenja, kojim se kreću od DEFCON 5 - bez opasnosti - do DEFCON 1 - najveća opasnost.

Službeni nivo DEFCON do skora je bio 5 - najniže stanje pripravnosti.

Ali DEFCON sistem za upozorenje, privatna obavještajna grupa koja prati nuklearne prijetnje Sjedinjenim Američkim Državama od 1984., izdala je saopćenje u kojem upozorava da je na snazi nivo 4.

U saopćenju DEFCON-a se kaže: "Nedavni hemijski napad u Siriji je stavio i Rusiju i Sjedinjene Države u poziciju mogućeg oružanog sukoba."

DEFCON 4 stavlja američku vojsku u stanje "iznad normalne pripravnosti" i podrazumijeva "povećanje rada obavještajnih službi i jačanje sigurnosnih mjera".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.