ANALIZA STRUČNJAKA

Ruske službe pratile Skripale najmanje pet godina

Index.hr

13.4.2018

Bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegovu kćerku Juliju, koji su otrovani nervnim agensom, najmanje pet godina nadzirale su ruske vojne obavještajne službe, tvrdi savjetnik za nacionalnu sigurnost britanske premijerke Mark Sidvil (Sedwill).

Prema našim informacijama, interes ruskih obavještajnih službi za Skripale traje najmanje od 2013., kaad je elektronska pošta Julije Skripal bila meta kibernetičkih stručnjaka ruske vojne obavještajne službe Gru - ističe Sidvil u pismu upućenom glavnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, koji je u petak objavila novinska agencija "Press Association".  

- Tokom 2000-ih, Rusija je pokrenula program testiranja načina prijenosa hemijskih ratnih agensa i osposobljavanja specijalnih jedinica za korištenje tog oružja - nastavlja Sidvil.  

Taj program je obuhvatao razmatranje načina prijenosa nervnih agensa, uključujući nanošenje na kvake na vratima. Tokom posljednje decenije, Rusija je proizvela i uskladištila male količine "novičoka" u okviru istog programa - tvrdi Mark Sidvil, govoreći o supstanci koja je, kako tvrdi London, korištena za trovanje. 

Najviše otrova otkriveno na kvaki vrata

Sidvil, također, kaže da je britanski vojni laboratorij "Porton Down", specijaliziran za hemijska i biološka istraživanja, odredio da su "najjače koncentracije" nervnog agensa "otkrivene na kvaki ulaznih vrata" doma Sergeja Skripala u Salisburiju, na jugozapadu Engleske.

I dalje, stoga, ocjenjujemo da jedino Rusija raspolaže tehničkim sredstvima, operativnim iskustvom i motivom za napad na Skripale - zaključuje britanski dužnosnik. 

Rusija je najavila da neće "vjerovati" nijednom zaključku u aferi "Skripal" dok "njeni stručnjaci ne dobiju pristup uzorcima analiza spomenutima u ekspertizi Organizacije za zabranu hemijskog oružja".

Ruski je ambasador u Britaniji rekao da su Sidvilove tvrdnje "veliko iznenađenje". 

- Ako je neko špijunirao, zašto se britanske službe na to nisu žalile? - upitao je, obraćajući se novinarima Aleksander Jakovenko. 

- Oni se uvijek žale ako nešto pođe po zlu. Nismo uočili nikakve znakove, nije bilo nikakvih prijava britanske strane da nisu sretni s načinom na koji Skripali žive u Salisburiju - naglasio je Jakovenko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.