PAKISTAN

Krvoproliće: Pjevačicu Samiru ubili u osmom mjesecu trudnoće jer je rekla da ne može ustati?!

BBC

13.4.2018

Tokom porodične proslave čina sunećenja u Pakistanu, ubijena je lokalna pjevačica.

Navodno ju je upucao jedan muškarac jer nije ustala dok je pjevala, no, on to demantira i tvrdi da ju je slučajno upucao, pucajući uzrak.

Kako javlja BBC, suprug tragično stradale 28-godišnje Samire Sindhu, Ašik Samo (Ashiq Sammoo), prijavio je policiji da je muškarac na proslavi, koja se odvijala u selu Kanga pored grada Larkane u pokrajini Sind, uperio pištolj u njegovu suprugu i, "prijeteći joj, naredio da ustane i pjeva". Kada je kazala da je trudna i ne može stajati, muškarac ju je, navodno, upucao.

Bila je u osmom mjesecu trudnoće.

Policija je u vezi s ovim slučajem uhapsila Tarika Jatoija (Tariq Jatoija), koji je ispred sudnice kazao novinarima da je pucao uzrak i da je metak slučajno pogodio pjevačicu. Jatoi je zadržan u pritvoru, a demonstranti traže da policija pritvori još dva muškarca koja su bila prisutna tokom pogibije Samire Sindhu.

Samira je poznata lokalna pjevačica koja je objavila najmanje osam albuma tradicionalne sindhi i sufi glazbe, ali je, poput većine pakistanskih muzičara, živjela ponajviše od nastupa na porodičnim proslavama.

Na društvenim mrežama pojavio se videosnimak krvave proslave, ali se na snimku ne vidi da neko prijeti pjevačici na pozornici. Prikazuje kako su joj prišla trojica muškaraca i, po običaju, zasipala je novčanicama. Ona je stajala i nastavila pjevati. Kad muškarci nestaju iz kadra, začula su se tri hica i Samira je pala.

Na suđenju se očekuje i nalaz krvi, koji će pokazati je li Jatoi bio pod utjecajem alkohola, koji je zabranjen muslimanima u Pakistanu, javlja BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.