GLOBUS

Velika američka borbena grupa plovi ka Siriji, sprema li se napad?

Index.hr

13.4.2018

Najveća američka borbena grupa od invazije na Irak zaplovila je ka Siriji.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i dalje razmatra hoće li pokrenuti vojnu akciju protiv sirijskog režima, nakon posljednjeg hemijskog napada prošle sedmice, ali ova armada potvrđuje da bi se to vrlo lako moglo dogoditi.

Nosač aviona "Harry S. Truman" isplovio u srijedu

Divovski nosač aviona "Harry S. Truman" isplovio je u srijedu iz luke u Virginiji, s do 90 aviona na palubi i praćen borbenom grupom od četiri razarača i jednom krstaricom, ali i njemačkom fregatom "FGS Hessen" koja je specijalizirana za protuzračnu odbranu. Ova borbena grupa trebala bi doći do svog cilja u Evropi, odnosno na Bliskom istoku, sljedeće sedmice. 

Još četiri razarača navodno su već na Mediteranu: "Donald Cook", "Porter", "Carney" i "Laboon", kao i dvije nuklearne podmornice, "Georgia" i "John Warner", javlja The London Times. 

Uz njih, u blizini libanonske obale nalazi se i francuska fregata "Aquitanne", koja je kao i "Donald Cook" opremljena krstarećim projektilima sposobnima za raketni napad na vojne ciljeve u Siriji.

Rusija također ima brodove i raketne sisteme na terenu

Prijetnja američko-ruskog sukoba zbog moguće vojne akcije Zapada u Siriji visi nad Bliskim istokom, no za sada nema jasnih naznaka da će doći do napada pod vodstvom SAD. 

Potencijalna američka vojna akcija u Siriji potakla je strahove da bi ruske snage, koje su prisutne u toj zemlji i bore se zajedno sa sirijskom vojskom, mogle otvoriti vatru na američke ili savezničke brodove ili avione koji budu sudjelovali u akciji. Ruski ambasador već je zaprijetio da će Rusija oboriti američke projektile, ali i gađati platforme s kojih budu ispaljeni.

Ruska mornarica u blizini Sirije trenutno ima dvije fregate klase "Admiral Grigorovich", koje su i same opremljene krstarećim projektilima, te ukupno 10-15 ratnih i pomoćnih brodova te podmornica, javlja Reuters. Prema satelitskim snimkama, ali i izjavi neimenovanog ruskog dužnosnika, većina tih plovila udaljila se od pomorske baze u Tartusu "za vlastitu sigurnost". 

Usto, ruska vojska postavila je u Siriji svoj čuveni proturaketni sistem S-400, koji se nalazi u blizini njihove zračne baze "Hmeimim", ali budući da je mobilan, može lako biti premješten na druge lokacije. S-400 može istovremeno pratiti više različitih meta i sposoban je oboriti američke krstareće projektile "tomahavk", ali nikad dosad nije testiran u borbi. Rusija ima u Siriji i stariju verziju ovog sistema, S-300. Ipak, u slučaju velikog broja raketa, ruska odbrana moći će presresti dio, ali ne sve nadolazeće rakete. Što se protuzračne odbrane tiče, ruska vojska ima sistem Pancir S-1 i Buk M2.

Rusija je usto navodno u Siriju poslala avione IL-38, tzv. lovce na podmornice, a u "Hmeimimu" već ima na desetine vojnih aviona i helikoptera. Usto, može poslati dugoročne strateške bombardere izravno iz Rusije, a njeni brodovi u Kaspijskom moru već su u nekoliko navrata lansirali krstareće projektile na mete u Siriji. 

Macron razgovarao s Putinom oko Sirije

I dok je prvi tim međunarodnih stručnjaka za kemijsko oružje bio na putu za Siriju, francuski predsjednik Emmanuel Macron je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i izrazio zabrinutost zbog pogoršanja situacije.

Prije dva dana američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je upozorio da će kao odgovor na hemijski napad u Dumi, gradu nedaleko Damaska, SAD uputiti projektile.

Rusija, saveznica sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, tvrdi da nema nikakvih dokaza o hemijskom napadu u Dumi te upozorava SAD i njegove saveznike da će oboriti avione i projektile iznad Sirije.

No, američka ambasadorica u UN Niki Hejli (Nikki Haley) u petak je istaknula da je, prema procjeni Vašingtona, Asad najmanje 50 puta upotrijebio hemijsko oružje tokom sedmogodišnjeg rata.

Naš predsjednik još nije donio odluku o mogućoj akciji u Siriji, ali ako SAD i naši saveznici odluče djelovati, bit će to u cilju odbrane načela oko kojeg se svi slažemo. Sve države i svi narodi će biti ugroženi ako Asadu dozvolimo da normalizira upotrebu hemijskog oružja - dodala je Hejli.

Lavrov: Ne dao Bog da se netko odluči na avanturu u Siriji

I dok se Tramp danas nije oglašavao, Makron, koji tvrdi da Francuska ima dokaze da je Asadova strana upotrijebila hemijsko oružje u Dumi, telefonski je razgovarao s Putinom. Prema Elizejskoj palači, Makron je izrazio zabrinutost i žaljenje što je Rusija stavila veto u Vijeću sigurnosti na rezoluciju o tom napadu.

No istovremeno je pomirljivo pozvao na dijalog s Rusijom kako bi u Siriji došlo do mira i stabilnosti.

Za sada se ne oglašava ni Putin, ali je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao da je Moskva u kontaktu s Vašingtonom i razgovara o sveukupnom ozračju koje je "alarmantno".

- Ne dao Bog da se neko odluči na avanturu u Siriji, s obzirom na iskustvo s Libijom i Irakom. Čak i najmanji incident bi izazvao novi migrantski val prema Evropi, kao i druge posljedice, što ne trebamo ni mi ni naši evropski susjedi - kazao je Lavrov.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzia je kazao da je "prioritet otkloniti prijetnju rata".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.